Onsdag 23 Juni 2021
 
 

GAZET testar höstens frisyrtrender


Det är blåsigt duggregn i luften, och det mesta tyder på att hösten är här för att stanna. Ett bra tag har jag gått runt och känt mig sådär mellanmjölkig i håret. Långt, blont barr som bara hänger, oförlåtet trasiga toppar. Sådär typiskt svennigt och trist. Ingenting som sticker ut. 

Det är direkt nödvändigt att ge mitt hår en uppryckning efter sommaren, men den här gången har jag tomt på både inspiration och idéer. Det är därför i desperation jag vänder mig till Johan Hellström på Björn Axén, och han lovar att ge mig en både en makeover och en update på höstens nyheter.

                  Johans magiska fingrar in action.                                               En mycket nöjd och snygg Karin.

Medan Johan tar fram stora saxen och börjar skövla bort en decimeter död blondering, får jag höra det senaste.

-        Att våga variera sitt hår är den starkaste trenden just nu. Det blir mer och mer individualism. Folk tar ut svängarna, byter frisyrer och vågar sig på olika accessoarer. Vi kan även se mer blanka hår under hösten, förklarar Johan, som trots att han idag är VD för företaget fortfarande är aktiv frisör.

På Björn Axén möter man vintern 2010 med volym, och lanserar en handfull nya värmeverktyg. Johan stylar mig med både volym- och locktång. Systematiskt arbetar han sig igenom slinga för slinga och långsamt ser jag hur mitt slitna hår inte bara är hår längre. Det är en frisyr.

-        Den här stylingen kommer hålla i tre-fyra dagar, lovar Johan.

Det är alltså inte som hemma, där mina amatörlockade slingor har hängt ut sig inom loppet av tre timmar.

Resultatet är dramatisk volym, och det känns varken stelt eller kletigt. Bara mer som jag, ibland krävs det verkligen att man låter ett tränat ögonpar se över ens inbitna look.

 

Vilket är ditt bästa stylingtips?

-        Varje kvinna bör ha en schysst fön, locktång, plattång och en volumaster. Med de fyra verktygen är du garderad för allt. Ett annat tips är att inte automatiskt vrida på högsta gradantalet. Börja med en låg temperatur och testa dig fram till rätt värme för ditt hår.

Vilken är det vanligaste misstaget vi gör?

-        Att börja föna medan håret fortfarande är dyblött! Det sliter helt i onödan. En annan vanlig miss är att man använder stylingprodukter på torrt hår, de ska alltid fördelas på fuktigt hår, och många tar sig heller inte tiden att fördela produkten jämt över hela håret.

 

 

Steg för steg - så gjorde Johan:

1. Vi börjar med att borsta igenom hela håret (som är fuktigt) med spraymoussen Size Matters.

2. Johan blåser håret torrt i motsatt riktning från hur det ska ligga. Obs. Det måste vara helt torrt innan man går på värmeverktygen.

3. Därefter följer en snabb och diskret tupering, följt av nya värmetången Volumaster Slim, som ser ut lite som en smal krustång. Han klämmer fast hårslingorna vid roten endast i en bråkdels sekund.

4. Håret borstas igenom.

5. Sedan är det dags för duotången Straight & Curl, som är en plattång med värmeyta även på kanterna för den som vill locka. Johan tar små slingor åt gången och använder samtidigt Fixing Spray, vilket är en spray som går att använda medan man stylar. Obs. När man har en tuperad hårbotten dras volymen ut.

6. Johan fönar håret med kalluft och rufsar om allting med fingrarna. (kall luft fixerar)

7. Avslutar med Fixing Spray.

 

 
Karin Widén
karin.widen@gazet.se
08 Oktober 2010 13:46
 

 
Bild: Björn Axén