Tisdag 30 November 2021
 
 
Från Umeå till Paris
av: Jenny von Essen


Allt började 2007 som en slump för vännerna Petra och Linnea. En liten kollektion utav 7 plagg uppsydda för Tjallamalla sålde slut och efterfrågan efter fler blev stor. Tjejerna startade då Noir&Blanc ett märke som känns igen i sitt tydliga formspråk och svartvita mönster. Båda två har ett förflutet på Tillskärarakademin och Petra har även läst på Beckmans kvällskola samt modevetenskap på Universitetet.
 
Kollektionerna sydes till en början upp i Tallin efter att designerna fått tips på bra ateljeér men efter att fått skicka tillbaka en del plagg så började man samarbeta med Polen och gör det fortfarande. - I bland syr vi första provet själv förklarar Linnea men inget mer än så.  
 
Noir&Blanc har på snabb tid blivit populärt bland stjärnor som Carolina Gynning, Charlotte Perelli, Blondinbella och Veronica Maggio. -Det är en bra blandning på åldrar och personligheter som använder våra plagg och det är vi jätteglada för menar Petra, allt i från 20 åriga modetjejer till 45 åriga affärskvinnor handlar hos oss. Att nå ut till en bred publik är ju något som alla designers önskar sig fortsätter hon och berättar att de även kommer att lansera en herrkollektion till AW11, något som är efterlängtat bland de modeintresserade männen.
Även damkollektionen för SS11 är uppdaterad med fler material, lager på lager känsla och mindre skulpturerade plagg. En speciell blå nyans används flitigt i kollektionen och just den färgen är något som de båda har längtat efter men inte hittat förens nu. -Vi vill göra plagg som vi själva kan stå för och trivas i och eftersom vi gärna klär oss i svart och dova färger så har det inte varit något vi prioriterat förens nu förklarar desingerna. Även skor och väskor har designats något som är nytt för duon.
 
Det händer mycket nu för de unga men väldigt begåvade entreprenörerna, förutom att de precis har ärats med ett stipendium från Twilfit så kommer det en möbelkollektion i samarbete med Design Mäklarna i januari/februari. Den innehåller bland annat en tapet, ett soffbord och textilier där Nior&Blancs svart/vita mönster är kännetecknet. Möblerna kommer att visas upp på möbelmässan och på modeveckan.
                       

Båda två är födda och uppväxta i Umeå och har fått ett enormt stöd i från kommunen. - Förra året ordnade de en stor fest i vår ära och vår visning på Berns var den första statligt finansierande. Vi är otroligt tacksamma och glada för all uppmärksamhet vi fått samtidigt gör det oss stolta att vara gamla Umeåbor påpekar båda.
 
Vägen ser väldigt rak ut för Noir&Blanc, den pekar tydligt uppåt och jag skulle inte bli förvånad om de snart syns på de stora visningarna i Paris, Milano och New York. Den klienblå klänningen som kommer till våren är ett måste i min garderob!
 
Plaggen finns att köpa hos Store på Tjärhovsgatan 3 där även tjejerna jobbar onsdag till fredag. 
 
Fotograf: Matilda Kreem 
Stylist och modeskribent: Jenny von Essen

 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
03 December 2010 09:35