Onsdag 23 Juni 2021
 
 

De tio bästa julklappsböckerna 2010
Av Emma Kreü

 

Inför varje jul har jag funderingar över vad jag skall ge till familj, släkt och vänner och varje år brukar jag komma fram till en sak som passar dem alla, nämligen böcker. Böcker och återigen böcker, jag har konkat hem hyllvis från bokhandlar, loppmarknader och postkontor för att hitta precis det som jag tror kommer att passa just min lilla krets av människor. För det är något som går att skaffa till alla, vilket intresse man än har i livet, det gäller bara att fundera ut exakt vad som passar till vem, vilket i och för sig kan vara riktigt marigt, särskilt när man har huvudet fullt av de sista deadlinesen på jobbet, julbord med kollegorna, glöggmingel med kompisarna och nyårsplaneringen som alltid dyker upp vid samma tid varje år. Därför har jag bestämt mig för att sätta ihop en lista som kanske kan hjälpa den rådville lite på traven och som kan lätta bördan av att fundera på vad man skall införskaffa i år. Något som kan göra att man kan slappna av lite och faktiskt njuta av glöggen och pepparkakorna och inte bara kasta sig i dem på vägen ut i vimlet för att skaffa klapparna, så att man faktiskt kan få lite ordentlig julefrid.

                         
                            
1 Biografin

Från vaggan till deadline av Robert Gustavsson

Alla känner till Robert Gustavsson, har man inte levt i total exil de senaste 20 (20+?) åren så kan man inte ha missat honom. Min egen första kontakt med honom var när han som förvirrad gäst lärde känna Björne och hälsade på hos honom och Snigel och Laban, ett minne för livet. Sedan dess har han har varit torsk på Tallinn, fasan på stan, Tony Richardsson, alkoholist med iller, norrländsk läderbög, tragisk krematoriearbetare, aggressiv kärring, förvirrad campinganställd, dansbandsälskare och inte minst kiltbärande, piprökande Kapten. Bland annat. Det bästa med biografier är att man bara är en sak, nämligen sig själv, en människa bland andra, och ingen annan. Om någon som hela svenska folket känner till, men som ytterst få egentligen känner.                             

2 Familj

På Spåret: 2 500 frågor till hemmakupén av Lena Lind Brynstedt

Jag vet inte vad ni brukar göra när ni är hemma hos familjen över julen, men i vår brukar vi äta en massa mat, ta ett glas vin och prata tills öronen blöder. När vi inte gör de ovan nämnda sakerna så brukar vi spela spel, mest för att se om man kan spöa sin kära familj i vad det nu är vi spelar. Ofta letar vi efter nya utmaningar som kan toppa förra årets upplevelse och i år tror jag att jag har hittat ett alternativ. På Spåret har nämligen kommit som kombinerad bok och hemmaspel och har man bara sett ett avsnitt av programmet så vet man att det är übersvåra frågor som alltid kommer och klarar man bara några få så kan man malla sig i TV-soffan resten av kvällen. Jag är övertygad om att vi har en vinnare för årets jul!

 
                                             
3 Hypen

En Dag av David Nicholls

Årets hype som det har tjattrats om i både tidningar och bloggar om och nästan alla är eniga om att det är en fantastisk, underbar upplevelse som måste prånglas på de flesta man träffar för att de kommer att ooa och aha så otroligt. Inte mig emot. Boken utspelar sig under en enda dag, en gång om året i tjugo års tid, där vi får följa de två huvudpersonerna, Emma och Dexter, genom de förändringar som kommer med åren, utvecklingar och förvecklingar, förändringar, mognad och kanske det som vi lite svulstigt kallar livet. Om att hitta det man letar efter precis framför näsan, där man minst trodde att det skulle finnas.

 

                                        

4 Julboken

Julpyssel de luxe med Josefin Ekman

Om du precis som jag tilltalas av tanken på att kunna vara sådär pyssligt, duktig och kunna fixa med dina egna händer, då är Josefins bok ett absolut måste.  Om du dessutom inte är speciellt duktig på att pyssla, och precis som jag, alltid limmar fast bomullen på händerna, spiller ut färgen och tappar alla paljetterna på golvet så är det här ännu bättre. Julpyssel för dummies, helt enkelt. Med tips om hur du själv knåpar ihop allt som hör julen till, utan att klippa fingrarna av dig på vägen dit.

 

                                          
5 Kokboken

Kärleksmums: 101 söta favoriter av Emma Hamberg och Anette Rosvall

Fixar och donar, samt har riktigt bra koll på hur man lagar god mat och smaskiga bakverk, det är Emma och Anette, alias Husmorsorna, i en liten ask. Ofta med lysande beskrivningar som får mig att bli både sugen och ger mig lite dåligt samvete för att jag är så fruktansvärt trist i köket med samtidigt boostar lusten att bli bättre, nyfiknare och mer experimentell. Här fokuserar de på sötsaker och jag älskar sötsaker i alla dess former och vill gärna bli bra på att lyckas med dem, få till snitsen och smaken, och gärna få de där frågorna som alla vill åt ” Huur gjorde du det här, kan jag inte få receptet?!”. Jag är övertygad om att Husmorsorna är de rätta personerna att visa mig var bakskåpet skall stå.

 

 
                                           

6 Deckaren

Devils Peak av Deon Meyer

Om du är trött på floden av mainstreamdeckare och längtar efter något välskrivet och lagom dystert så är Deon Meyers privatdetektiv Zatopek van Heerden något för dig. Visserligen kan han ställa sig i raden av misslyckade, alkoholiserade antihjältar som driver omkring utan illusioner, full av människoförakt men ändå med ett hjärta av guld som bankar för det rättvisa, men ändå, finns där något som skiljer honom från den genomsnittlige Kurt Wallander-kopian, en skärpa som är svår att sätta fingret på och som lyfter honom ur den vanliga dyn. Meyers böcker utspelar sig i ett Sydafrika som cirka tio år efter slutet på Apartheideran fortfarande kämpar med alla hål, sprickor, orättvisor och framför allt den rasism som under modern tid har fängslat och färgat landet. Kanske är det är skillnaden ligger, att van Heerden är desillusionerad i en värld som redan har sjunkit så djupt att den behöver livlina för att kravla sig upp? Det är smutsigt, blodigt, rakt på sak och ens sympatier lämnar aldrig van Heerden.


                                        

7 Träningen

Poweryoga av Ulrica Norberg

Det sägs att alla kan utöva yoga, om man bara väljer att ta ner det till sin egen nivå och jag är övertygad om att det stämmer, allt handlar om anpassning. För yoga är något som handlar lika mycket om sin inre balans som sin yttre och dit kan man bara hitta själv och det finns utmejslade yogaformer för alla syften och inställningar. Poweryoga är gymvarianten och fokuserar mer på muskler och smidighet och den här boken är något för den som redan har en träningsvana, men kanske behöver ett annat fokus. Räkna med att gör rejält ont till en början, innan böjligheten och harmonin tar över, men när man väl har nått dit så är det mödan värt.

 

                                               

8 Nobelpristagaren

Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa

Många säger att ”det skall vara en Nobelpristagare till jul!” och införskaffar årets vinnare glatt till sig själva eller sina nära och kära för att i mellandagarna kunna njuta av det som anses vara Det Bästa För Året. Jag brukar inte läsa så många Nobelprisvinnare, men i år har jag bestämt mig för att göra ett undantag och se till att jag faktiskt lär känna stjärnorna på litteraturens himmel ordentligt. Det första steget till det är att önska sig Nobelpristagare i julklapp, såklart. Årets vinnare och favorit nummer 1 i den här kategorin är omdebatterade Mario Vargas Illosa och uttalandena om honom och hans böcker är vitt skilda, allt från hyllningar till rejäla sågningar. Låt dock inte detta avskräcka dig, det är nästan samma visa varje år, behåll din tilltro till Svenska Akademin och prova själv först, innan du ställer dig till horden av jubelsånger och klagokörer.

 

                                           

9 Klassikern

Flugornas herre av William Golding

Det finns så många klassiker som ligger och samlar damm hemma hos mig att det är lite sorgligt när jag tänker efter, för när jag väl tar mig tid att läsa dem så öppnar sig ofta en hemlig dörr i huvudet på mig och jag får insyn i det som snobbiga litteraturkritiker kallar Stor Litteratur. Berättelser som talar till en genom årtionden och århundraden, som ofta får en att tänka efter på ett sätt som får det att göra lite ont i huvudet. Jag har bestämt mig för att bli bättre på klassiker och på att glimta igenom den där dörren lite oftare, därför skall jag läsa William Golding till jul. Flugornas herre kommer att låta mig glimta det otäcka, fasansfulla och mörka som finns inom oss alla, allt beroende på situationen som man befinner sig i.

 

                      

10 Till barn i alla åldrar

Allt av Astrid Lindgren

Vissa saker blir aldrig gamla, hur man än vrider och vänder på det och när man än läser det i livet. Ger man sådana saker till barn, så kan man vara säker på att de har något de kan bära med sig genom hela livet och det är enligt mig den Ultimata Julklappen. Nationalskatten Astrid Lindgren tillhör skaran av några ytterst få författare som har skrivit sådana böcker och hennes böcker kommer alltid att vara aktuella, varje jul, livet ut. Så plocka upp Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, eller varför inte Lotta på Bråkmakargatan, Madicken eller Emil i Lönneberga till ett barn som du tycker om och som du vill ska ha en alldeles egen skatt innanför pannbenet som de kan bära med sig och plocka fram när helst det behövs, i vått och torrt, nu eller när som helst i framtiden som det kan komma att behövas. 
 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
08 December 2010 01:03