Onsdag 23 Juni 2021
 
 

Den amerikanska högtiden Halloween, som infaller den 31 oktober varje år, blir allt större i Sverige. Varje år omsätter Halloweenfirandet ungefär en miljard kronor, bara i Sverige. Ännu har inte traditionen att gå runt bland sina grannar och be om bus eller godis - ”trick or treat” - riktigt tagit fäste, men Halloweenfesterna blir fler och fler. Och dekorationerna och utklädnaderna med dem. Det är inte ovanligt att se blinkande djävulshorn i pannan på en vuxen man denna natt.

Och du, ha en skräckfylld helg…

                      

PUMPAPAJ

INGREDIENSER

1 st normalstor pumpa
1 msk matolja
1 tsk salt
1 sats färdig pajdeg
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kardemumma
4 st lättvispade ägg
2,5 dl honung
1 dl mjölk
1 dl grädde

 

 

SÅ HÄR GÖR DU

 

1. Dela pumpan på mitten och ta bort kärnorna. Smörj in skalet med matolja och lägg pumpan med snittytan nedåt mot en ugnsfast form eller plåt. Baka i ugnen i ca 165 grader.

2. Pumpaköttet ska vara mjukt när det är klart - känn efter med en gaffel med jämna mellanrum. Ta ut pumpan och sätt ugnen på ca 200 grader. Låt pumpan svalna något innan du skrapar pumpaköttet från skalet.

3. Mosa eller kör pumpan till en puré i en matberedare.

4. Använd en bunke och blanda ca 5 dl pumpapuré med kryddor och salt. Vispa ner ägg, honung, mjölk och grädde.

5. Klä en mjölad pajform med pajdegen och häll i pumpafyllningen.

6. Baka pajen i ca 200 grader i ungefär 50 minuter eller tills fyllningen är fast i mitten.

7. Låt pajen svalna på ett galler.

 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
30 Oktober 2010 13:15