Onsdag 23 Juni 2021
 
 

Vardagsrealism och installationer inleder hösten på Fotografiska

När Fotografiska slog upp portarna den 21 maj i år var det en av vinterns mest hypade och efterlängtade museum. Och nog levererade de, dag ett hängde Annie Leibovitz och Lennart Nilssons berömda verk på väggarna. Populärkulturella söderbor har aldrig varit gladare.

 
 

       

                                                                     Yummie!
 

Nu är den andra utställningen här, och Gazet gick på invigningen och tog del av en gediger kakbuffé, och chansen att hälsa på fotograferna själva. Turen har kommit till Sandy Skoglund och Pieter ten Hoopen. Precis som föregående utställningar är dessa skarpt kontrasterande. Pieter ten Hoopens utställning Stockholm är en samling vardagsbetraktelser, tagna i stunden. Ingenting är iscensatt, och kanske är det också just talangen att fånga verkligheten som fått Pieter ten Hoopen utnämnd till årets pressfotograf tre gånger. Bilderna skildrar ensamhet i den urbana miljön och är ett urval fotografier som ligger till grund för fotoboken med samma namn.

 
 

         

                                                                                  Jag och Sandy
 

Svenskättade Sandy Skoglund arbetar på direkt motsatt vis, med installationer och skulpturer som hon avbildar med storbildskamera. Hon skapar sina motiv, och i utställningen The Artificial Mirror visar hon en detaljrik samling bilder i starka kontrastfärger. En del av installationerna har tagit upp till tre år att bygga. Ingenting är lämnat till slumpen, men trots det surrealistiska uttrycket är de flesta bilderna helt fria från retusch och digital manipulation.


-       Jag använder ofta olika material, tekniker och tankar och sammanför det artificiella med det naturliga för att väcka tankar och funderingar, förklarar hon.


Fotografiska, som är en av världens största samlingsplatser för fotografi, kommer ha 4 olika huvudutställare och 20 lite mindre per år. The Artificial Mirror pågår till 6 november, och Stockholm till 28 november.
 
Karin Widén
karin.widen@gazet.se
22 September 2010 22:57