Lördag 22 Januari 2022
 
 

Julafton för alla bokälskare

Bokrean 2011 är här!

Av Emma Kreü

 

Det finns två högtider i bokvärlden som ingen missar och alla pratar om, den ena är Bokmässan i september och den andra är Bokrean i februari. Och Bokmässan är böckernas cirkus så är Bokrean böckernas julafton – ett shoppingmecka med tillhörande hets som pågår i alla bokhandlar och på alla boksajter Sverige över. Bland läsare, författare och förläggare märks det av, vad man skall köpa, vems böcker som finns tillgängliga samt vilka förlag som säljer de mest eftertraktade böckerna. Och det finns hundratals, till och med tusentals titlar att välja mellan, det är lätt att missa många av de guldkorn som glimmar i högarna, men Gazet visar vägen till några av skatterna som du inte bör missa!

                                                        

1 Utrensning av Sofi Oksanen, 59 kr

Året är 1992 och Aliide Truu bor ensam på familjegården på den estniska landsbygden. Gården har hon älskat och skyddat genom uppoffringar, tortyr och våldtäkter i hela sitt liv, från alla de tyskar, nationalister och kommunister som har regerat i Estlands blodiga historia och hon har använt alla medel som varit tillgängliga, även de som har inneburit fruktansvärda svek mot sina egna. En dag finner hon en avsvimmad ung kvinna ute i trädgården, ett offer för trafficking som är på rymmen från sina förövare. Aliide tar hand om flickan, Zara, men det visar sig att hon är någon helt annan än det först visar sig, och långsamt börjar den smärtsamma historien att komma ikapp ute på den lilla estniska gården.


                                                        

2 Michael: en ungdomsbok för det infantila samhället av Elfride Jelinek, 45 kr

Boken utkom första gången 1972, men är fortfarande oerhört aktuell i sin handling. Elfride Jelinek (vinnare av Nobelpriset 2004) tecknar en vass parodi av det västerländska konsumtionssamhället där mediernas ständiga påverkan på samhället parodieras genom en blandning av drömprojektioner kring samhället och framtiden.


                                                        

3 Andningsgunga av Herta Müller, 55 kr

Berättelsen om en ung man, tyskspråkig och bosatt i Rumänien under tiden då landet införlivades med Sovjet och den tyska minoriteten skickade i arbetsläger. Fem år av hårt arbete, svält och umbäranden förändrar honom i grunden för resten av livet och livet blir aldrig det samma igen.  En vittnesskildring från en del av den brutala historien som inte är alltför välkänd här i Sverige.


                                                    

4 Allt jag vill för dig, ingen annan av Ismael Ataria, 39 kr

En diktsamling som fokuserar på det krävande liv som det innebär att vara anhörig till en missbrukare, vilka förluster det framtvingar och vad man måste försaka för en annan människa. Om att glömma bort sig själv när man bryr sig så mycket om andra att man själv försvinner bort och den ständiga väntan man som anhörig befinner sig i, att vänta på det som kanske aldrig kommer.

  

                                                    

5 Släktet av Guillermo Del Toro/Chuck Hogan, 69 kr

En modern vampyrhistoria som bekräftar det många alltid misstänkt; vampyrer är inte bara en sägen som hör hemma i de gamla sagorna, utan de vandra på jorden precis som alla andra. En Boeing 777 landar i New York och alla passagerarna på planet verkar ha avlidit på ett mystiskt vis, förutom fyra som är helt oskadda. Snart sprider sig ett virus som en efter en förvandlar människorna till forntidsvarelser.


                                        

6 Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie (ljudbok, uppläsare Ingvar Kjellson), 39 kr

En av Agatha Christies största och mest populära böcker genom tiderna, med sin mästerdetektiv Hercule Poirot i huvudrollen. Orientexpressen fastnar i bergen i en vild snöstorm och ombord finns det endast tolv passagerare, isolerade från omvärlden. När en av dem mördas så är det upp till Poirot att komma fram till vem av de kvarvarande tio passagerarna som är den skyldige…

                                           

7 Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer, 45 kr

Utvalda texter av skådespelaren, komikern och författaren Mia Skäringer. På ett humoristiskt sätt skriver hon uppriktigt om hur det är att vara människa, om hudbristningar, kåthet, sårbarhet och ömhet. Om att vara vanlig och inte tillhöra de som bara berättar om en friserad fasad fylld av floskler och yta.


                                                 

8 Spill: en damroman av Sigrid Combüchen, 79 kr

Vinnaren av 2010 års Augustpris är en av favoriterna inför årets rearush! En författare (Sigrid själv?) får ett brev av en läsare som har känt igen sig själv i en beskrivning av en gammal bild i en av författarens böcker och det leder till en brevväxling dem emellan. Läsaren, numera en äldre dam bosatt på spanska solkusten, och författaren diskuterar kring varför livet blev som det blev och fram växer en berättelse baserad på brevväxlingen, men också på det som författaren kan läsa mellan raderna. Om hur livet blev som det blev och just varför.


                                                 

9 Frostnätter av Arnaldur Indridason, 59 kr

En sen höstkväll på Island hittas en kvinna hängd i sin sommarstuga och det verkar vara ett solklart fall, hon har tagit livet av sig efter en längre tids depression och sörjs av sin make. Den excentriske poliskommissarien Erlendur blir kontaktad av en väninna till kvinnan, som har uppgifter som gör  att han fattar misstankar och börjar rota i fallet för att se vad som egentligen hände den där kvällen. Samtidigt gräver han ner sig i gamla fall kring försvinnanden, kan man hitta tillförlitliga spår efter mer än 30 års tid? Och hur påverkar försvinnandena de efterlevande, hur kan de hantera sorgen om ingen fortsätter att leta efter de som försvunnit?

 

 
Redaktionen
info@gazet.se
27 Februari 2011 19:00
 

 
Bild: Subada