Onsdag 23 Juni 2021
 
 

Rökning dödar – ändå lyssnar vi inte.

Den här veckan är ”Tobaksfria veckan” i Sverige. Föreningen A non smoking generation kämpar för att begränsa tobak i samhället, i syfte att skydda barn och ungdomar.

Visste du till exempel att 45 ungdomar börjar röka varje dag? Det är mer än 17000 om året. Ändå vet de flesta att det är skadligt, både får hälsan och utseendet. Många faller för grupptrycket, eller för att se sina förebilder i media sensuellt sugandes på en giftpinne. För gift är exakt vad det är.

     

En cigarett innehåller bland annat aceton, arsenik och cyanid. Röken innehåller dessutom socker för att ta bort smaken av nikotin, och mentol som bedövar strupen. Att tobak är högt cancerframkallande är kanske inte så konstigt trots allt. Dessutom åldras rökare i förtid. Men kanske viktigast av allt, med varje paket cigaretter du köper kan tobaksindustrin fortsätta fulspela i fattiga länder, utnyttja barnarbetare och göra människor kroniskt sjuka från de extremt giftiga bekämpningsmedel som används i tobaksodling. Allt detta för vad? Att se cool ut? Att passa in?

Ta ställning idag!Vill du veta mer om tobak och hur det påverkar dig?
www.nonsmoking.se
http://fulmakt.se/
http://www.tobaccoschildren.org/
http://www.discover-deception.com/
http://www.uglymodels.se/site/
http://www.tobaksfakta.se/

 
Karin Widén
karin.widen@gazet.se
12 December 2010 20:20
 

 
Bild: uglymodels