Onsdag 23 Juni 2021
 
 

SOCKER - DET SÖTA GIFTETAtt äta för mycket socker är skadligt för hälsan på många olika sätt. Dessutom ökar sockret aptiten och får oss att äta mer, vilket ökar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Tänderna tar också stor skada eftersom risken för karies ökar. Insulinet i kroppen frigörs också av sockret och ökar upptaget av fett till fettcellerna, vilket kan leda till fetma. Dessutom åldras vi fortare av socker och det finns risk att drabbas av åderförkalkning på äldre dagar.


Det finns inte någon som helst näring i socker, inga vitaminer, mineraler, fibrer eller antioxidanter utan endast tomma kalorier. Dessutom är sockret en riktig näringstjuv, viktiga mineraler försvinner ut ur kroppen i samband med nedbrytningen av sockret.


Det finns en medicinsk definition som talar om att raffinerat socker i maten inte skulle få lov att finnas eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen. Om socker idag hade varit en ny produkt ( samma sak gäller alkohol ) hade det säker inte blivit godkänt som tillsats i vanlig mat. Det är ett njutningsmedel och inte mat. Socker ingår också i vissa läkemedel.


Det är mycket lätt att bli beroende av att äta socker idag för det finns i glass, kakor, läsk och bakelser och som man använder till att peppa sig själv med när humöret sviktar. Men ofta blir resultatet att man mår dåligt, blir trött och känner sig orolig. Man kan fråga sig hur kan något som smakar så gott vara så skadligt för kroppen? Genom att medvetet och noggrant välja ut varor när du handlar i affären tar du ansvar för din egen hälsa och ett gott liv.
Några tips på vägen:

1. Laga din egen mat och baka ditt eget bröd. Då får du bättre koll på ditt sockerintag. 


2. Drick vatten med färskpressad citron i stället för läsk. Eller gör te på ingefära och drick som måltidsdryck. 


3. Ät råris i stället för vitt ris. 


4. Frukt i stället för godis. Krom kan minska sötsuget. Krom är ett mineral som finns ibland annat skaldjur, jäst, vitt vin, ost och fullkornsprodukter. Finns även i tablettform ibland annat hälsokostaffärer

 
Malin Eriksson
malin.eriksson@gazet.se
16 Oktober 2010 04:09