Onsdag 23 Juni 2021
 
 
Alkohol- en stor bov
Det är sällan som någon ber om tips för att komma i form som vill höra sanningar. Personen i fråga hoppas innerligt på att akilleshälen ska vara någonting helt annat än det de egentligen redan vet. 

Det är lika intressant var gång en person talar om att "undvika kolhydrater"- och menar på att han eller hon varken äter pasta, vitt bröd eller godis. Dessutom tränar de regelbundet på gym...

 Märkligt, tänker jag då och bildligt kliar mig i huvudet. Ända tills då jag ser vederbörande förevigad på tre partybilder från en och samma vecka på hemsidor som Finest.se och Stureplan.se. På var bild står "den kolhydrat undvikande-personen" med ett stort smile från öra till öra, med en drink i handen. Där har vi den vanligaste boven. 

Kalorierna från alkohol kanske inte känns men de märks


Öl (4,5%) per 100ml:

Kolhydrater 4,1g (2g glukos, 2g maltos)

Alkohol 3,5g

Protein 0,4g

Fett 0g

Vilket ger 43 kalorier, 39% från kolhydraterna.

Inte så lite av energin kommer alltså från kolhydrater, och dessa även i en form som tages upp väldigt snabbt av magen (mycket högt GI). Kanske ligger det något i begreppet ”flytande bröd”, som en del kallar öl för.


Jämför detta med genomsnittligt vin (8-15%), per 100ml:

Kolhydrater 0,5g

Alkohol 9g

Protein 0,3g

Fett 0g

Vilket ger 68 kalorier, 3% från kolhydraterna.

Mer kalorier alltså, men bara en bråkdel av kolhydratsinnehållet…Eller Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) per 100ml:

Kolhydrater 0g

Alkohol 33g

Protein 0g

Fett 0g

Vilket ger 229 kalorier, 0% från kolhydraterna.

Än tydligare – massor av kalorier men inga från kolhydrater.


För att återanknyta till insulinets inverkan av fettbildningen så kan ni här se att öl inte är badsäsongens bäste vän. Samtidigt som sprit innehåller en hel del kalorier men inte kolhydrater. Därför är ren sprit (utan tillsatt drinkmix) bättre i viktminskningssyfte...
 
Malin Eriksson
malin.eriksson@gazet.se
22 April 2010 00:17