Onsdag 23 Juni 2021
 
 
Ät fett och tappa kilon!
Fram till nu har mättade fetter varit förbjudet men nu kommer den så kallade LCHF (Low Carb High Fat) stort och riktar sig främst till överviktiga, diabetiker eller människor med andra hälsobesvär. Dieten innebär att man "frossar" i fettrika proteiner och undviker kolhydrater i allra största mån.
När du äter lite kolhydrater höjs inte ditt blodsocker nämnvärt. Då utsöndrar inte kroppen heller en massa insulin, som är kroppens mest fettlagrande hormon. För att bli mätt och få energi äter du istället mer fett, även det tidigare bannlysta fettet- det mättade fetterna.
- Faktum är att det inte finns några bevis för att mättat fett är farligt. Jag tror att det är en teori som är på väg bort. Det är en omodern syn att tro att fet mat ger en stegring av kolesterolet, det goda kolesterolet höjs oftast av LCHF- kost, säger läkaren Anders Eenfeldt som driver www.kostdoktorn.se
Han hänsvisar till evolutionen och menar på att det först är på senare år som vi har börjat att äta en massa kolhydrater från odlade grödor som till exempel socker från betor och mjöl från säd. Samtidigt ökar välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt-kärl sjukdomar och övervikt. Studier har visat att man går ner mer i vikt av en LCHF- kost än en lågkalorikost. Dessutom får man bättre blodfetter och blodtryck, och definitivt bättre blodsocker. Det har påvisats att det ger bättre hälsoeffekt på ett par års tid.

 

Så lyckas du med LCHF-metoden:-Ät mycket fett. Välj naturliga fetter som kokosfett, smör, oliv- och rappsolja. Skippa övriga

-Frossa i protein. Du bör äta 0,8-1,5 g protein per kilos önskevikt per dag. Vill du väga 62 kg bör du äta 70 g protein per dag.


- Hoppa över vanliga kolhydrater. Uteslut pasta, ris, bröd, flingor, havregryn och liknande produkter. I korthet, ALLA mjöl och grynprodukter. Hoppa också över majsmjöl.


- Välj rätt grönsaker och bär. Sådana som växer ovan jord innehåller mindre stärkelse.


- Undvik söta mjölkprodukter. Hoppa över fruktyoghurt, glass och mesost.


- Välj rätt drink och snacks. Den bästa alkoholdrinken är vodka, sodavatten och lime.
 
Malin Eriksson
malin.eriksson@gazet.se
21 April 2010 23:25
 

 
Källa: Aftonbladet