Söndag 24 Oktober 2021
 
 

Det rena alternativet

Jag går In genom en dörr, vidare in genom nästa dörr, upp med hissen fem våningar, igenom en annan dörr, upp en trappa, går ut på gården, in genom en dörr, går upp en trappa och in genom en till dörr! Och där möter jag en väldigt vacker älvlik kvinna – Veronica Campbell. Veronica är grundare av det nya ekologiska märket Di Tchón!

Med en bakgrund som fotograf har hon sett flera delar av skönhetsbranschen. Men det började inte där. För fyra år sedan var Veronica och hennes man lyckligt gravida. Men under ett sent skede i graviditeten förlorade de sitt barn. Orsaken var att organen hade blivit defekta men läkarna kunde aldrig förklara varför. Veronica började i stället ta reda på orsaken själv. Hon läste bland annat flera studier på internet och upptäckte att det finns väldigt mycket kemikalier i mat, kläder och fram för allt kosmetik som påverkar våra kroppar negativt. Upp till 60 % av innehållet i en crème kan tas upp av blodomloppet!

Hon började resolut blanda till egna produkter hemma i köket. Under tiden hon experimenterade hemma så växte sig intresset för naturkosmetik större och hon beslöt sig för att starta ett eget märke. Full med kreativ skaparlust och nyinköpta böcker om naturkosmetik blandade hon egna produkter för att hitta de rätta konsistenserna och de rätta ingredienserna. Det tog tre år att fastställa de slutliga recepten. Hennes mål var att få fram produkter som är så rena som möjligt men ändå är skyddande och ger en anti age effekt. Nu har det växt fram till en helt ny serie med fina produkter i snygga förpackningar!

Di Tchón betyder ”från jorden” på Portugisisk Creol. För Veronica betyder det att ingredienserna är från jorden. Då kan våra kroppar lättare känna igen råvarorna för att bättre kunna nyttja dem.

 

Var har du hittat dina ingredienser?

Ingredienserna är från hela världen. Valda efter effektivitet. De är naturliga och går ner i huden på djupet och stimulerar den. Utan några syntetiska tillsatser. De Konserverande ämnen är också helt naturliga. De verkar ihop och är bakteriehämmande. Förpackningarna i sig gör det också svårt för syre och bakterie att ta sig in i flaskan. Jag hade tänkt lansera märket redan för ett år sedan men det var svårt att få tag på konserverande ämnen som är ekologiska.

 

Vad har du för mål i framtiden?

Jag vill att Di Tchón ska bli ett helt komplett märke. Med produkter för alla behov som är anpassade för individen.

Jag har också ett mål längre in i framtiden. Det är att starta ett Fair Trade projekt med odlingar nere i Guinea Bissau. Med råvaror som kan kopplas till Di Tchón som betyder just från jorden. Min svärmor är landskapsarkitekt och har flera marker där hon redan odlar i Guinea Bissau. Jag skulle då vilja att en del av vinsten gick till att starta upp Fair Trade projekt så att de kan ge pengar och jobb. Flera skönhetsmärken tar råvaror från Afrika. Det är många länder där som är rika på naturtillgångar. Det är inte alltid de afrikanska länderna gör något av dem. Istället kommer flera västerländska länder och plockar råvaror från olika länder i Afrika, och åker sen tillbaka till sitt laboratorium i hemlandet och tillverkar produkten där.  Jag skulle vilja odla råvaror och producera produkter på plats så att landet med naturtillgången tjänar pengar och att det då gynnar utvecklingen. Det ska vara både ekologiskt och Fair Trade.

 

Vad ska man tänka på när det gäller kemikalier i hudvård?

Jag tror att de kemikalier vi får i oss lagras i kroppen. Det är även studier som har visat att flera kemikalier gör att vi åldras i förtid. Det kommer nya forskningsrön hela tiden och det är ännu mycket som vi inte känner till. Sirtuiner finns naturligt i kroppen och bestämmer cellernas livslängd. Vissa kemikalier gör att sirtuinet minskar och då minskar cellernas livslängd och vi åldras. Det ska man också tänka på när det gäller vad vi äter. Det är ju svårt att undvika till exempel avgaser och gifter i luften. Men kemikalier från hudvård kan vi ju undvika om vi vill.

Det bästa man kan göra för att öka sirtuinet är att få i sig polyfenoler. Det bästa är polyfenoler från stressade växter. Det ger en jättebra anti-age effekt!

 

Vad ska man tänka på för att undvika fosterskador när man är gravid?

Gravida ska tänka på vad man äter och vad man smörjer in sig med. På svenska mödravårdscentralen kan man få listor med mat man bör undvika. I andra länder så lägger de till vilken kosmetika du ska undvika! Var uppmärksam och utsätt dig inte för mycket kemikalier. Som till exempel starkt färgade kläder med tryck i plast.

Det finns många ämnen i vår miljö som kan orsaka skador på foster. När det gäller kosmetika är det ftalater man i första hand ska hålla uppsikt över när man är gravid. De används bland annat som lösningsmedel i parfymer och kosmetik samt i hårstylingsprodukter, deodoranter och nagellack. Ett annat stort användningsområde för ftalater är som mjukgörare i plaster. Parabener ska man också ha ögonen på. De kan vara hormonstörande.

Man bör även vara försiktig med användandet av tensider som slutar på –ammoniumklorid. Dessa är vanliga i hårbalsam.

 

Hur skulle du Sammanfatta Di Tchón med två ord?

 Skydd och balans!

 

Vad hittar man i din necessär?

Jag använder inte massor med olika produkter. För mig är det viktigast med en bra rengöring och en bra ansiktscréme. En rengöring som tar bort makeup men rengör milt. Jag använder bara mina egna produkter. Det är viktigare med kvalitet än kvantitet.

 

Vad inspirerar dig?

Resor, dofter och kreativa människor. För att koppla av dansar jag salsa. Då kan jag släppa alla tankar!

 

Vilka är dina bästa skönhetstips?

- Läs innehållsförteckningen på de hudvårdsprodukter du använder och använd kvalitativ naturkosmetik.

- Sola måttligt.

- Var lycklig!

 

Vackra Veronica Campbell
 

Di Tchón

Alla Di Tchóns produkter uppfyller kraven för ekocertifiering och är av 100 % naturligt ursprung. Det finns inga mineraloljor, konserveringsmedel, syntetiska ämnen eller parfym i dem. Däremot finner man en mängd bioaktiva ingredienser som är dokumenterat effektiva!

Alla Di Tchóns cremer har anti age effekt. Sedan är de indelade för olika hudtyper. Än så länge finns det fyra olika ansiktscremer.

 
 
 
 

     

Protect Face Cream

En ansiktscreme för normal hy som skyddar mot fria radikaler och luftföroreningar. Är fuktighetsbevarande med hjälp av extrakt från olivblad och fytosteroler. Cremen ger en antiageeffekt med karotenoider, antioxidanter och essentiella fettsyror.

(50 ml. för cirka 485kr.)

 

Soothe Face Cream

Stressad och känslig hy behöver en crème med skydd och stärkande egenskaper. Extrakt från Shisandra frukt har en antiinflammatorisk verkan och skyddar mot fria radikaler. Den innehåller också kamomill, E-vitamin och olivbladsextrakt. Eftersom den är anpassad för känslig hy så finns det inga eteriska oljor i den. Doftar som ett väldigt gott kamomillte!

(50 ml. för cirka 495 kr.)

 

Rejuvenate Face Cream

I ansiktscremen för mogen hy, hittar du bland annat A-vitamin syra och essentiella fettsyror som slätar ut smårynkor. Den innehåller också fukt, näring och skydd och arbetar för att öka hudens motståndskraft mot UV-bestrålning.

(50 ml. för cirka 545 kr.)

 

Recover Night Cream

En nattcreme för alla hudtyper. Den slätar ut smårynkor och ger lyster. När huden återhämtar sig under natten tillför den mycket näring och dämpar stressad hud.

Doftar gott av Neroli och Olibanum.

(50 ml. för cirka 495 kr.)

 

 

Det är också ansiktsrengöringar på gång. Det kommer komma en rengöring för känslig och torr hud utan tensider, en för normal som är återfuktande och en för fet och blandad hy som inte lämnar någon fet hinna. De kommer att lanseras nu under året!

Veronica har delat med sig utav ett av hennes härliga recept! En ljuvlig kroppsskrubb att använda i duschen. Blanda alla ingredienser och massera in i huden med cirklande tag. Kombinera gärna med en skrubbvante eller borste.

 

Kroppsskrubb

Du behöver:

100 g. råsocker eller salt

30 g. vegetabilisk olja

30 dr. eterisk olja

 

Exempel på eteriska oljeblandningar till skrubben:

Avslappnande:

8 dr. apelsin, 8 dr. lavendel, 4 dr. petitgrain

Afrodiserande:

12 dr. rosenträ, 6 dr. ros, 2 dr. jasmin

Celluliter:

12 dr. citron eller grapefrukt, 4 dr. enbär, 2 dr. rosmarin 
 
Elin Fagerberg
elin.fagerberg@gazet.se
06 September 2011 16:00