Lördag 23 Oktober 2021
 
 
Vinnarskalle
Namn: Gabriella ”Bella” Backe
Född: Den 30 juli, 1971
Familj: Evelina 4 år, Livia 8 år
Yrke: Egenföretagare och driver frissörsalongen Magica De Sax, Torsgatan 5, tel. 08 34 77 57
Matchvikt: 52 kg
Idrottsbakgrund: Tränat Kung-Fu, sedan -84, klassisk boxning, kickboxning och thaiboxning
Meriter: Vunnit alla elva matcher hon ställt upp i.

Bella med barnen Evelina och Livia.

Jag träffar Bella på café Non Solo. Hon väntar på mig med en kopp kaffe när jag kommer rusandes och ursäktar mig för att jag är sen.
Jag möts av ett glatt osminkat ansikte. Hon ser oförskämt fräsch och pigg ut trots att hon var ute och partajade natten innan. En snygg, ostylad och naturligt vacker kvinna som bär upp sin naturliga skönhet med pondus. Hon ser dessutom yngre ut än sina 38 år.
- Förutom bra gener så är jag alltid bejakat livet, tränat hårt, sovit ordentligt och under sex år drack jag ingen alkohol alls, berättar Bella.


Bella har jobbat som frisör i nio år och har tagit över sin mammas frisörsalong Magica De Sax.
- Jag började som frisörelev på Hårskulptörerna på 80- talet. Många år senare gick jag en sex månaders intensivutbildning på Academi of Hair. Den utbildningen var superbra till skillnad från den gymnasiala frisörutbildningen där eleverna praktiserar teknik bara vid ett tillfälle per vecka.
Hennes utbildning kostade 85 000 kr.

Vi lämnar skönhetssnacket där, eftersom att jag är nyfiken på Bellas kampsportsbakgrund. Här sitter jag med denna nätta blondin – en kontrasternas kvinna som krossar alla fördomar och killar.
När man ser Bellas vältränade armar, ribbade mage och muskulösa ben fattar man sambandet. En sån kropp får man inte gratis, det ligger många års hård disciplinerad träning bakom.

Hon började träna Jet Kundo, som är Bruce Lees egen tolkning av Kung-Fu.
Det fortsatte hon med under sex år, gick en termin med klassisk boxning på BK Örnen men saknade att få använda benen i sin träning. Efter det började hon på Shaolin Kung-Fu som drivs, bland andra, av Thabo Motsieloa. Där tränade hon under fyra år och i slutet av 90-talet tävlade hon och ställde upp i sammanhang som All Style Open, RM, riksmästerskap och klubbmästerskap.

- Under min sista och bäst presterade match nånsin var jag gravid när jag gick upp i ringen. Jag visste inte det då. Det enda jag kände för var att ligga hemma i soffan framför tv:n och äta chips.
Ett halvår efter det Livia kommit till världen var Bella tillbaka på klubben. Hon ammade fortfarande.
Vid ett tillfälle hade hon en stor kille som *sparringspartner. Hela hans kroppsspråk avslöjade att han underskattade Bella som fighter. Han hade ingen aning om vem hon var. Tränaren, Thabo, stod bredvid och smålog.

*Sparring: en träning i kampsport som kan liknas vid slagsmål under kontrollerande former i övningssyfte

- Jag kan säga att killen hade en helt annan, ödmjuk attityd efter det att jag spöat skiten ur honom. Det finns så många ”tuffingar” som saknar respekt och uppfostran inom kampsporten. Det är det klientelet som gör att kampsporten sedan länge förknippats med förortsvåld. Men den stämpeln är på väg att tvättas bort tack vare profiler som Thabo Motsieloa, Peter Löf, Micke Spreitz och Hayes Jemide.


Hayes Jemide, Bella, Thabo Motsieloa, Peter Löf, Micke Spreitz är alla stora namn inom kampsport i sverige.

På grund av Bellas nya livssituation med sambo, två barn och hus på Ingarö kom hon aldrig tillbaka till Shaolin. Men efter fem års uppehåll började hon träna lunchpass på Kicken .
- Under dagträning ligger fokusen på fys, teknik och kondition men ingen sparring. Grupperna är också blandade med både amatörer och mer avancerade. Jag kände att jag snabbt hittade tillbaka till min form igen tack vara kroppsminnet.
- Min tävlingslust kom tillbaka parallellt med att min fysik infann sig. Jag anmälde mig till klubbmästerskapet 2006 och vann matchen trots att jag inte sparrat alls på sex år.

Micke Spreitz och Hayes Jemide kom på klubbmästerskapet och tog över coachningen helt under matchens gång.
- Det var lite kul – jag var den minsta tjejen som coachades av de största killarna. Micke tyckte att jag var så pass duktig att han började privatträna mig i boxning.

På Slagskeppet fick Peter Löf upp ögonen för Bella och han hjälpte henne komma i form till en stor tävling.
- Peter är en väldigt fin och proffsig person med stort hjärta och det tar han med sig i sin roll som tränare. När jag går upp i ringen tänker jag att jag vill ge tillbaka allt det min tränare gjort för min utveckling som fighter.


I dagsläget bor Bella inne i Stockholm city. Hon har barnen varannan vecka och vill hon satsa stort igen och står inför att välja klubb. Första målet är SM i kickboxning, mars 2010. Hon planerar även att delta i SM i Kunh-Fu-stilen ”Sun Cho” och senare även SM i thaiboxning.


Med flygande kraft och energi tar Bella sig genom livet

Förklara skillnaderna mellan de olika kampsportsgrenarna?

Thaiboxning är kul för att man går i närkamp med motståndaren med armbågar och knän. Det är roligt att vara ”allroundtränad” som jag är men i tävlingssammanhang är det lätt att strula till det därför att tävlingsreglerna är olika. Till exempel får man inte greppa, hålla fast benet och fälla sin motståndare i thaiboxningen till skillnad mot i Kung Fu.
- Eftersom jag har ett kroppsminne som är först och främst präglat på Kung-Fu måste jag jobba på att utveckla nya minnen.


Beskriv dina starka respektive svaga sidor

- Min absoluta styrka är min vinnarskalle. När jag går upp i ringen finns det inget som heter förlora.
När jag tränar kan jag vara lite nonchalant i min framtoning, inte lika taggad som vid tävling. Jag liksom studerar min motståndare och plockar teknik. Jag synkroniserar kropp, själ och hjärta i min träning och mitt motto är: ”Respect all, fear none”


Då vi kommer in på svagheterna så skrattar Bella först till svar innan hon utbrister: - Inga!
Men eftersom hon är egenföretagare och har två barn så är tidskontot inte alltid hennes vän. Dessutom så blir det viktigare med åren att värma upp ordentligt och stretcha för att undvika skador.


Bellas skönhetstips:

- Skratta mycket, det gör dig vacker! Låt ditt hjärta vara med i allt du gör. Drick mycket vatten och sköt din sömn.


Medlemserbjudande från Magica De Sax:

Boka tid och uppge kodord ”GAZET” så får du 10% på din klippning. Passa också på att få en massa gratis ”kom i form tips” av Bella medan du blir fin i håret:)


 
Malin Eriksson
malin.eriksson@gazet.se
01 Februari 2011 18:42
 

 
Bild: Robert Björk (www.robertbjork.se )