Söndag 24 Oktober 2021
 
 

Bubbel, Bubbel, bubbel...

Text av: Philippa Olofsson


Snart är den efterlängtade sommaren här och vad är då mer passande än ett glas bubbel? Att få sitta i en solnedgång med ett glas bubbel känns lyxigt och vi svenskar njuter mer och mer av denna gudomliga dryck. Många av oss dricker Champagne ofta som en aperitif eller som ett rent sällskapsvin men få av oss vet att det också är ett utmärkt matvin. Att kombinera en Champagne med en ostbricka eller till en skaldjurrätt är alltid rätt.

 

Det importeras ca 2 miljoner Champagnebuteljer per år till Sverige vilket gör att denna lilla nation ligger på elfte plats på världslistan över champagnedrickande länder. Systembolaget har 934 olika sorter Champagne och Mousserade viner i sitt lager. Det har flaskor i alla olika storlekar, allt från 200 ml till 6000 ml och priserna spänner sig från 21 kr till 48000 kr. Sedan i Julas har de Champangen Critall Brut Rosé i sortimentet. Denna kostar 3550 kr för 750 ml. Om du känner att detta är lite för dyrt kan du istället välja en Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut från Frankrike för endast 59 kr. Detta gör att du kan få 60 sådana flaskor på en flaska Critall. Frågan är då om Cristall är 60 gånger bättre och godare eller är det så att den har fått sin status genom alla celebriteter som verkar ha en förkärlek till den? Personligen tycker jag att ett mousserande vin för 60 kr är minst lika gott som en champagne för 300 kr. Men smaken är ju delad, vilket är tur.

 

När man väl har tagit sig till Systembolaget för att inhandla lite bubbel kan man bli helt galen av alla dessa olika beteckningar och namn som pryder de fina etiketterna. Men vad betyder Cava, sec, Brut etc egentligen? För att få lite ordning på detta är det nog enklast att helt enkelt förklara vad det mousserande vinet heter i de olika länderna.

 

Champagne:   Från Champagne i Östra Frankrike

Crémant:          Övriga Frankrike

Cava:                  Spanien

Sekt:                   Tyskland och Österrike

Prosecco:         Från Vento i norra Italien

Spumante:       Norra Italien

 

De andra orden som finns på etiketten beskriver sockerhalten i vinet och ni kommer förmodligen att känna igen dessa ord.

 

Brut:                   Torrt vin

Extra sec:          Torr till halvtorr

Sec:                     Halvtorr

Demi sec:         Halvsöt

Doux:                 Söt

 

 Vad är ett mousserande vin utan sina underbara bubblor, jo ett helt vanligt vin men hur kommer dessa små underverk in i flaskan? Ni kanske har hört historier där man tillsätter kolsyra och många skrattar åt det men i själva verket finns det tillverkare som använder sig av denna metod. Ett annat sätt är en metod som kallas för Cuve Close. Vinet blandas med socker och jäst innan det tappas till en trycktank. Här i får vinet jäsa tills det att sockret har omvandlats till alkohol samt koldioxid, där efter filtreras vinet och vinets sötma regleras till den grad man vill och efter detta tappas vinet på flaska. Om vinet får jäsa långsamt i en låg temperatur får vinet finare och hållbarare bubblor. Vinet är då av en högre kvalitet.

Den traditionella metoden är en metod som numera används mest av champagnehusens prestigemärken. I denna metod får vinet jäsa en andra gång på flaska tillsammans med socker och jäst. Under jäsningstiden kolsyras vinet långsamt samt att det bildas en fällning som lägger sig runt flaskan. För att få bort fällningen måste flaskan ligga med halsen neråt och vridas långsamt. Processen tar ca två till tre månader innan flaskan står upp. För att få bort fällningen kyls flaskhalsen ner så att fällningen blir till is. Flaskan öppnas och den flyger bort. Det vin som försvinner ersätts med nytt vin samt socker för att få den önskvärda sötman i vinet. 

 

Nu när ni har läst detta kan ni briljera på jobbet och bland vänner då ni enkelt förklara vad som står på flaskan samt slänga er med de fina orden. Men framförallt kan ni nu köpa de mousserande viner som passar er i smaken. Om ni hör någon säga att de inte gillar Champagne eller mousserande viner för att de tycker att de är för beska eller torra kan ni alltid tipsa dem om att välja en Demi sec eller doux nästa gång. Då har ni garanterat vunnit lite respekt.

 

Hoppas vinet smakar
 

 
Therese Mc Donald
therese.mcdonald@gazet.se
11 Maj 2011 23:08