Söndag 24 Oktober 2021
 
 

Ganza 27/11 Flaska vs Bag in box

Av: Philippa Olofsson


Bag-in-Box, boxen, eller lådvin, kärt barn har många namn, har tagit våra svenska hushåll med storm. Detta lilla fenomen kom till Sverige redan 1996 och har sedan dess  fått en speciell plats i våra hjärtan och idag står den för ca 50% av försäljningen på Systembolaget. Tyvärr läser vi ofta i tidningen hur farlig Bag-in-Boxvinerna är för oss svenskar. På grund av detta fenomen dricker vi mer vin än någonsin och fler och fler går ut och berättar om deras alkoholism. Vi svenskar har börjat leva mer som en Sydeurope, vi tar ett glas vin efter jobbet vare sig det är måndag eller fredag eftersom vi anser oss vara förtjäna av det, vilket vi också gör. Men stoppar det där? Tar man bara ett glas vin eller hur många glas blir det egentligen? Och vad är det som driver oss att ta detta andra eller tredje glaset vin under en och samma kväll?

Många svenskar föredrar Bag-in-Boxen framför flaskan vilket jag kan förstå. En Bag-in-Box innehåller ca 3 liter vin medans en flaska innehåller 0,75 liter vilket gör att den inte väger lika mycket som motsvarande 4 flaskor. Om man jämför literpriser på vin på flaska kontra Bag-in-Box så är Bag-in-Boxen billigare. Jag valde ut två viner, Periquita 2007 Portugal och Les fumeés Blanches, Lurton Frankrike, och jämförde priserna på Bag-in-Box kontra flaska. Resultatet blev att literpriser på Periquita för en Bag-in-Box blev 68,33 kr/L och för Les Fumeés Blanches 70,66 kr/L. Literpriset för en flaska blev 89,33kr/L för Periquita och 97,33 kr/L för Les Fumeés Blanches.
En annan fördel som Bag-in-Boxvinerna har är att de håller sig längre. En öppnad Bag-in-Box kan hålla sig mellan 1-2 månader jämfört med några dagar för en öppnad vinflaska. Vilket gör att man med enkelhet kan öppna en box ta ett glas vin för att sedan ställa bort den igen och göra om proceduren några dagar senare.
Men är detta egentligen anledningen till att vi köper boxen framför flaskan? Eller är det så att det ser bättre ut i shoppingkorgen med EN box istället för FYRA flaskor? Sedan är det ju så att vi alla har vårt egna favoritvin, så varför inte köpa en box med detta vin istället för att kånka på tunga flaskor? Då vet man att det finns hemma för ouförutsedda stunder. 

När jag själv står hemma och häller upp ett glas vin från boxen händer det ibland att jag funderar på varför jag har en Bag-in-Box och inte en flaska? Jag är en person som egentligen föredrar flaska framför boxen och speciellt nu när skruvkorken har gjort debut igen. Nu kan man lätt öppna en flaska för att ta ett glas och sedan skruva på korken och ställa in vinet i kylen igen. Inte för att det känns mer glamoröst att öppna en skruvkork än att hälla vin ur en box men att kunna välja fyra olika sorters flaskor istället känns för mig mer exklusivt. Att köpa vin på flaska gör att du kan mixa precis hur mycket du vill som exempelvis köpa viner med samma druva men från olika länder eller viner från samma land med olika druvor. Du har också möjligheten att mixa mellan olika sorters viner och viner för olika situationer precis hur du vill, du är inte låst till ett och samma vin. Även om en vinflaska väger mer och dessutom har ett högre literpris är sortimentet för vinflaskor otroligt mycket större . Det finns idag ca 132 st olika Bag-in-Boxviner på Systembolaget jämfört med 2006 st olika sorters vinflaskor dessutom finns bara Champagne och mousserande viner på flaska. 

Om man nu har en middag hemma och man inte vill köpa en flaska vin och inte heller ställa en box på bordet, hur serverar man vinet bäst då? Jo genom att ha en vacker vinkaraff hemma kan man på detta sätt enkelt servera ett Bag-in-Boxvin utan att gästen vet om detta. Om ni häller över vinet innan gästen kommer behöver man aldrig visa boxen under middagen. För på något sätt är det mer vedertaget att senare under samma kväll fylla på samma gästers glas, med vin, från boxen. 
Hur kommer jag då att göra i framtiden? Förmodligen kommer jag att ha min Bag-in-Box med mitt favoritvin men när det är middagar hemma kommer det att vara en flaska som står på bordet. Och jag kan med gott samvete säga att jag är en ögontjänare ända ut i fingertopparna.
 

 
Redaktionen
info@gazet.se
11 Februari 2011 21:18