Fredag 22 Oktober 2021
 
 
Med passion i köket


Therese Mc Donald tar ett snabbt snack med Jerker Nilsson, 36 år och en riktig matälskare med känsla för det lilla extra. Jerker Nilsson är till vardags anställd på Saab i Trollhättan där han jobbar med inköpskvalitet. När han inte arbetar så lirar han i Kapten Kermit, bandet som håller jämna steg med den digitala tidåldern sedan 1996. Utöver detta så är han helst hemma med fästmön Linda och sonen Fabian snart tre år.

 

Direkt när man pratar med Jerker så markerar han känslan att kärleken till mat är stor. Det är många läskande adjektiv som blandas när han ivrigt berättar varför just mat är en sådan stor del av hans liv.

Tack för att du väljer att göra debut i krönikörstolen hos Gazet. Verkligen kul att få in mat och intresset kring detta av någon som brinner för uppgiften. I din krönika nämner du att du deltagit i en herrklubb i 11 år, hur er samvaro tillsammans under lång tid uppmuntrat det kulinariska. För när man tänker tillbaka och nämner 11 år så kan man inte annat än undra var exakt föddes ditt matintresse och startade från början?

 
"Det exakta ögonblicket eller händelsen vet jag inte men jag har fått berättat för mig att jag redan i tidig ålder var intresserad av att hjälpa till i köket och uttalade att jag skulle bli kock. I Frankrike."
 
När det kommer till mat, vilken råvara är mest tacksam att tillaga och vad klarar du dig ALDRIG utan i köket?
 
"Oj, råvara som är mest tacksam att tillaga vet jag inte men lök är en bra sådan till väldigt många saker.
Jag klarar mig ALDRIG utan kärlek i köket. Det kan vara så enkelt som ett tack för maten."
 
Kan man som sann matartist ändå köpa ”take out”? Och i sådana fall vilken sort/genre är favoriten?
 
"Om jag ska välja mat att köpa hem så tar jag gärna indisk mat.
Det tycker jag är ganska svårt att få till själv i köket, även om det går."
  
Naturligt när man är matintresserad verkar vara att titta i kokböcker för inspiration och jag kan ana att matprogram är som Solsidan för gemene man. Vad läser du för kokböcker och vad tittar du på för matprogram? Varför?
 
"Jag älskar matböcker, tidningar och matprogram om mat även om de sista nästan har blivit för många på senare tid.
Kokböcker som är mest nötta i mitt kök är
Rutiga Kokboken och Per Morbergs böcker.
Program jag gärna ser är typ Årets Kock, Vad blir det för mat, Halv8 hos mig och Plura & Mauros Kök. Steffo Törnquists böcker är också fantastiskt bra som inspiration."
 
Den maffigaste kocken som du beundrar?
 
"Maffigast intryck har nog Per Morberg gjort med sina program och böcker."
 
Det finns säkert många som drömmer om att utveckla sitt matintresse, vad är ditt tips till dem?
 
"Det är som det mesta i livet inte frågan om så mycket magi kring matlagning utan det gäller att öva, öva, öva.
Tips till människorna runt omkring en som drömmer om att utveckla sitt matintresse är att inte glömma av att berömma!
Framförallt kanske om det gäller att få igång sin kille i köket, vi kräver som ni vet lite extra uppmärksamhet när vi gör något. Ett annat tips är ju att söka inspiration på nätet, exempelvis Twitter är ju en fullkomlig guldgruva när det kommer till att få hjälp."

 

Visst  är det så, beröm och uppmuntrande hejjarrop kan göra underverk för någons framfart i en dold passion. Att få bekräftelse och uppmärksamhet för något som är en pyrande dröm stärker. Jag kan inte annat än hålla med Jerker och tycker att tipsen är mycket tilltalande och egentligen otroligt enkla. 
 
Therese Mc Donald
therese.mcdonald@gazet.se
06 Februari 2011 23:56