Lördag 23 Oktober 2021
 
 

Skrubbkrämer i skafferiet

 

Exfoliering är en viktig del av din hudvårdsrutin för att få en hälsosam och underbart len och mjuk hud. Du inte bara skrubbar bort döda hudceller som får en efterföljande behandling (till exempel kroppskräm) att verka bättre, utan får även fart på din blodcirkulation. Det finns många olika skrubbkrämer ute på marknaden, men de innehåller ofta olika kemikalier som en känslig hud kan ha svårt för. Om du vill ha en bra skrubbkräm behöver du faktiskt inte gå längre än till ditt eget skafferi för att hitta flera olika varianter.

 

 

Vetekli

Vetekli är en utmärkt exfolierare. Det innehåller mycket protein samt vitaminerna B och E, vilket gör det till ett närande, lugnande alternativ för dig med känslig hy eller smärtsamma hudutslag. Det skyddar även huden mot fria radikaler.

 

 

Socker

Att använda socker har alltid varit en populär metod för att stimulera huden samtidigt som den blir mjukt rengjord. Genom att addera två matskedar av din favoritolja, till exempel lavender-, aprikos- eller olivolja och juicen av en halv citron till en halv kopp socker får du en kraftfull exfolierare. Den kan användas såväl på dina händer som fötter samt hela kroppen för att mjukgöra och vitalisera huden samtidigt som du blir av med döda hudceller. Socker innehåller glykolsyra som är en mild AHA-syra som hjälper till att få bort döda hudceller från hudytan.

 

 

Havssalt

Havssalt är en ingrediens som finns i några av de bästa skrubberna och duschkrämerna. Det tar effektivt bort torr hud och lämnar din hud len, mjuk och väldigt återfuktad. Ta två koppar havssalt och blanda med en fjärdedels kopp olja och du har en fantastisk skrubb för din hud. Tänk dock på att salt är lite hårdare mot huden än till exempel socker eller vetekli.

 

 

Druvkärnor

Det finns många orsaker till att druvkärnor är en favorit bland exfolierare. Dem är kända för att, krossade, läka hudirritationer. Druvkärnor innehåller även flera, för huden, nyttiga vitaminer, så som A, C och E. De antioxidanter som finns i dessa vitaminer hjälper till att skydda huden mot fria radikaler. Kärnorna fungerar även mycket bra som exfolierare på den hårdare, torrare huden på fotsulorna.

 

 

Citrusfrukter

Citroner, grapefrukter, apelsiner och limefrukter kan alla användas till din huds fördel genom den naturliga citrussyran som finns i dessa frukter. I stället för att endast lita på de kommersiella produkter som finns i handeln kan du använda dig av naturens egna kemikalier. En enkel metod för mjuk, fräsch hud är att göra en ansiktsmask av juicen av en citrusfrukt samt några matskedar honung. Mixa samman och låt verka på ansiktet i 15 minuter. Skölj sedan med ljummet vatten och avsluta med kallt vatten. Mjukgörande och uppfriskande!     

 

 

 
Kristina Pettersson
kristina.pettersson@gazet.se
28 April 2011 06:45