Fredag 22 Oktober 2021
 
 

Rouge, kräm eller puder

av: Camilla Moberg


När jag slog upp rouge i wikipedia fann jag denna text: ”Rouge är en typ av kosmetika som appliceras på kinderna. Det finns både puderrouge, som man kan applicera med en rougeborste och cremerouge, som man oftast applicerar med hjälp av fingrarna. Rouge går oftast i röda, rosa, orangea och bruna nyanser, och man kan lägga det på kindens högsta punkt för att få lite rundare kinder och se piggare ut, eller så kan man dra ut rouget mot tinningarna för att framhäva kindbenen.” Och så är det ju.

 ”-Rouge!!” är det jag skulle svara om jag var tvungen att välja en produkt att ta med mig till en öde ö.

Med rouge kan du bland annat skapa tuffare, smalare, rundare ansikte. Valmöjligheterna är oändliga och det är just det jag gillar. Känner jag mig grå och trist på morgonen så lägger jag lite rouge så känns det genast bättre. Ska jag på fest applicerar jag min rouge för att få en tuffare look och forma fram mina kindben. I min vardags makeup lägger jag även rouge på ögonen för att plocka upp färgen från kinden vilket skapar en fin harmoni i ansiktet.

 Lottie som jobbar på MAC disken på NK matchar sina kunders rouge med läpparna.” -Jag älskar läppar och utgår ofta ifrån dom när jag hjälper en kund. Köper kunden läppstift i varm färg så rekommenderar jag en varm rouge till detta”Vissa mineral rouge har egenskapen att kunna blandas med ett färglöst läppbalsam och förvandlas till läppstift. Hur bra matchning är inte det?          


                                                                                                                                              

Åtta av Macs totalt fyrtiofem olika puderrouge.


Lottie har inga problem att hitta något matchande rouge på sin disk. Mac har inte mindre än fyrtiofem färger i puderrouge, tio cremerouge och sex mineral rouge ( circa 215-270 kr.).Puder eller creme

 Vad är då skillnaden mellan puder rouge och creme rouge?  Den främsta skillnaden är att det är två helt olika konsistenser. Puder som är torrt och creme som är fett. 

Linda Mehrens rougeborste i finaste Kashmirhår. ( circa 450 kr.)             

        

Puder rouge appliceras med en snedklippt borste eller mindre rund borste i äkta hår. Puder rouge sitter bäst på ett ansikte som har en bas, foundation. Efter du lagt basen kan du lägga lite transparent puder på kindbenen för att få en fin yta innan du lägger rougen. Pudret gör också att rougen sitter bättre. Hållbarheten på ett puder rouge är bra om grunden är bra lagd. Du kan dock inte bada eller gråta och räkna med att rougen sitter kvar.


Make Up Stores foundationborste i syntet fungerar utmärkt till cremerouge. ( circa 285 kr.)


 Cremerouge appliceras bäst med fingrar eller en borste i syntet. Det kan appliceras på ett ansikte utan bas eller på en fet bas utan puder. Därefter fixeras med ett transparent puder för att få en matt look, annars låter man det vara. Det bästa med cremerouge är att den är vattenfast och kan se väldigt naturlig ut. Även perfekt för sommaren att bära på stranden om man vill ha lite färg på kinderna till sin egen solbränna.


Proffsen ger råd:

Thomas Sidén jobbar för Lancôme som makeup artist och han säger så här om hur han tänker kring rouge:

–” Cremerouge lägger jag oftast på någon med torr hy och äldre kvinnor. Jag rekommenderar den också till sommaren för alla. Puder rouget är för de flesta. När jag visar kunden hur man lägger rouge får kunden le så kindens högsta punkt kommer fram ordentligt. Från högsta punkten borstar jag ut rouge upp längst kindbenet”.

Denna form som Thomas beskriver kallas droppform.

 Går man till makeup artisten Björn Hallberg på NK Dior får man räkna med en hel lektion i rouge. Björn gillar solpuder för att forma ansiktet, detta ihop med ett rouge som ger en ”promenadrosig” look. Ska man ut på festligheter så är en highlight ett måste. Björn visar alltid sina kunder hur man ska applicera produkterna på bästa sätt.

Björns favoriter hos DIOR för bästa resultat:


Diors Bronz solpuder ger en mattare finish och är inte så glittrig som många andra.


Dior Bronze Essential Bronzing Powder matte nr. 1. Används för att forma ansiktet och är ett fint komplement till ditt sommarrouge. (Circa 460 kr.)

Dior Blush nr. 943 som är kall eller nr. 553 som är varm. ( Circa 430 kr.)

Diorskin Shimmer Star nr 001, kall eller 002, varm. ( Circa 465 kr.) 

Björn tillägger ”-Dior poudre shimmer kan man även använda på axlar, nyckelben, ögon och decoltage för en fin lyster på huden. Man får inte glömma att ha ett sommarrouge och ett annat på vintern då färgen i ansiktet varierar”.

 Som jag skrev i början så är rouge en oändlig historia och det är ju helt klart att om du har tid att gå och prova så kommer du hitta din färg för färgskalorna på alla olika märken är hundratals. Investera i en bra borste som du sköter noga med tvätt och omsorg. Två av mina favoritprodukter:


Sisley Phyto-Blush Eclat i färgen Duo Mango nr 3, ( circa 570 kr.).  Ett duorouge med spegel och borste i en snygg förpackning.  


Laura Mercier Cheek Brush är en annan pärla ( circa 480 kr.) 


Kontakt:

Christian Dior / 08-442 52 40

Laura Mercier / www.cowparfymeri.se

Linda Mehrens / www. lindamehrens.nordicshops.com

Mac / 08-545 127 40

Make Up Store / 08- 411 20 00

Sisley / +45 33 38 46 30                                                                                                       Skrivet av: Camilla Moberg

 
Redaktionen
info@gazet.se
21 December 2010 13:56