Lördag 23 Oktober 2021
 
 

Grönt är skönt 

Sommaren kom av sig. Lata, lediga dagar som fylldes av strandhäng, grillkvällar och utflykter tog tvärstopp. Kanske sitter du i en röd liten stuga med vita knutar med regnet piskande på taket? Skäm bort dig själv med naturens egna skönhetsmedel i väntan på ljuset och värmen. Gazet ger dig recepten och tipsen som ger dig energi och gnistan tillbaka, det gröna sättet.

 Att fixa sitt eget hemma spa är varken dyrt eller krångligt. Tvärtom. Du behöver inte springa hälsoaffärerna runt för att handla ingredienser, jag har hittat inspiration i vad som finns hemma. Enkla recept, härliga för både huden och plånboken. När du står och blandar ihop behandlingarna till ditt hemma spa kom ihåg att du investerar i dig själv. Att pyssla om dig själv stärker själen, ger balans och mental ro. Naturliga fetter och oljor är basen i blandningarna. Från håret ner till fötterna kommer naturliga oljor, havrekli, avokado och yoghurt ge dig välbefinnande som ger energi i höstmörkret. Eteriska oljor ger inte bara underbara dofter utan har använts i läkande syfte vid massage och bad i flera tusen år. De flesta av blandningarna ska förbrukas på en gång eftersom dom inte innehåller konserveringsmedel. Men kroppsolja, badsalt och hand- nagelolja kan göras i större volym och förvaras i vackra burkar och flaskor som du hittar i till exempel antikvitetsaffärer.

 Glöm inte stämningen. Alla sinnen ska skämmas bort. Tänd doftljus eller oljebrännare med eteriska oljor, som ger härliga dofter och avhjälper olika åkommor beroende på vilken olja du väljer. Jag låter min näsa styra, då blir jasmin ett afrodisiakum som även ska öka elasticiteten i torr och känslig hud. patchouli är även det ett afrodisiakum som dessutom ger problemhud som narig, sprucken hud samt eksem balans. Sandelträ för alla hudtyper avhjälper hudsprickor och eksembesvär.

 

HÅRET

Börja med en inpackning som ger fukten tillbaka.

Avokadoinpackning

Ingredienser: 1 övermogen avokado. 1dl. olivolja och 40 droppar sandelträolja. Oljan är stimulerande för både håret och blodcirkulationen i hårbotten. Den förebygger mjäll och passar både torr och fet hårbotten. Avokadon är rik på vitaminer och andra nyttigheter.

 Så här gör du:

Mosa avokadon och blanda med oljan. Applicera i torrt hår, sätt en plastpåse över. Låt inpackningen sitta i under tiden du ger övriga kroppen uppmärksamhet och omvårdnad. Ju längre tid den får verka desto bättre resultat. Hårbotten kan kännas lite fet efter inpackningen men efter några dagar har oljan absorberats och håret är glansigt och elastiskt.


ANSIKTET

 

Börja med en skrubb och rengöring. Efter rengöring känns en fuktmask ljuvlig på huden. Man riktigt känner hur spänsten kommer tillbaka och huden blir mjuk och len.

Fantastisk ansiktsrengöring

Ingredienser: 1 dl. havrekli och ½ dl. naturlig yoghurt. Havrekli innehåller rätt fett för huden och även antioxidanter. Naturlig yoghurt svalkar och rengör. Skrubben tvättar bort orenheter, fett och döda hudceller. Den är skonsam och passar även en känslig hud.

Så här gör du:

Massera in masken med lätta fingrar i mjuka cirkelrörelser. Låt verka i 10 min. innan du sköljer ansiktet.

 

Gazets fuktmask

Ingredienser: 1 avokado och 1 msk. tistelolja. Tisteloljan innehåller mest fleromättade fettsyror och absorberas därför snabbt upp av huden och stimulerar celltillväxten. Den minskar också porernas storlek vid regelbunden användning. Avokadon är en effektiv fuktbindare.

Så här gör du: 

Mosa avokadon tillsammans med oljan, lägg över hela ansiktet. Skölj efter 10 min.

 

Gurkmask

Ingredienser: 2 gurkskivor. Gurkskivor på ögonlocken gör underverk för svullna och trötta ögon. Skönast och mest effektivt är det när dom är kalla.

Så här gör du: 

Hyvla gurkskivor från en kall gurka med en osthyvel så får du tunna skivor som sluter runt ögat ordentligt. Vila med gurkskivorna på ögonlocken i ungefär 15 min.

 

KROPPEN

Gör hela kroppen babymjuk med en skön kroppspeeling som tar bort döda hudceller och stimulerar blodcirkulationen. Avsluta med en skön olja.

Härlig saltskrubb för kroppen

Ingredienser: 2dl. finkornigt havssalt, ½- 1 dl. olivolja och 5 msk. mjölk

Så här gör du: 

Blanda till en jämn kräm som inte är för grovkornig. En grov blandning river sönder huden. Massera hela kroppen, arbeta dig mot hjärtat. Duscha sedan av dig och handdukstorka lätt innan du smörjer in huden med kroppsolja.

 

Kroppsolja

Ingredienser: Tistelolja och eterisk olja.

Så här gör du: 

Blanda tistelolja med eterisk olja vald efter önskad effekt, cirka 10 droppar per dl. olja. Smörj in huden rikligt.

 

FÖTTERNA

Väck dina trötta, instängda fötter till nytt liv i ett lyxigt hemmagjort fotbad.

Återupplivande fotbad

Ingredienser: 250 g. Havssalt, 15 droppar eukalyptus, som förebygger förkylning. 15 droppar rosmarin, som stimulerar blodcirkulationen. Rosmarin är en olja som INTE ska användas av barn, gravida och personer som lider av epilepsi eller högt blodtryck. Byt ut den mot en annan olja, se faktaruta för eteriska oljor och välj efter ditt personliga behov.

Så här gör du:

Låt fötterna mjukas upp den stund det tar och läsa dig igenom nyheterna här på Gazette. Med en pimpsten slipar du försiktigt ner förhårdnader. Skrubba rent fötterna med en nagelborste. Torka sedan för att ge fötterna en välförtjänt massage med sesamolja. Ta god tid på dig. Naglar och nagelband behöver också ses över. Skjut varsamt upp nagelbanden, använd mjukt rundade bomullspinnar. Klipp naglarna. Sätt på strumpor så att det inte kladdar olja överallt, skyddar dig också från att halka. Sov med strumporna på.

 

HÄNDERNA

Vid det här laget är händerna ordentligt uppmjukade efter alla inpackningar och insmörjningar. Ge även dina händer ett skönt bad med efterföljande massage.

Blekande nagelbad

Ingredienser: ½ citron, 1 skål med vatten. Citron bleker missfärgade naglar.

Så här gör du:

Pressa saften ur citronen i en skål med varmt vatten. Vila fingarna i badet. Ge sedan händerna samma behandling som du gav fötterna. Skjut försiktigt tillbaka nagelbanden. Istället för att klippa så filar du naglarna. Avsluta ditt hemma spa med insmörjning av sesamolja på händerna.

 

NÅGRA VANLIGA ESSENTIELLA OLJOR OCH VAD DOM GÖR

Eukalyptus - mest känd för sin välgörande effekt på andningsorganen vid förkylningar. Eukalyptus stärker immunförsvaret, är febernedsättande och antiseptisk. Är även effektivt kramplösande.
Rosmarin – ska INTE användas av barn och gravida eller personer som lider av epilepsi eller högt blodtryck.
Sandelträ - oljan stimulerar fettnedbrytning vid till exempel celluliter. Den har mycket goda hudvårdande egenskaper på känslig, mogen och skör hud. Är återfuktande, mjukgörande och sammandragande.
Lavendel - den kanske mest användbara eteriska oljan inom hudvård. Den är sårläkande, lugnande och talgbalanserande.
Patchouli - Patchoulioljan har mycket goda hudstimulerande och sammandragande egenskaper på slapp, trött och åldrande hud. Den har också god läkande verkan vid skadad och sprucken hud liksom vid eksem och fotsvamp.


 

 

 

 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
19 Juli 2011 00:05
 

 
Källa: KÄLLOR: SHENET.SE, NATURKOSMETIK/LÖFSTEDT OCH MÁSDÓTTIR(RICHTERS), ETERISKA OLJOR & ESSENSER/WHITTON (KÖNEMANN), ÖRTAGUBBEN.SE, SUND.NU,NYFIKENVITAL.ORG, MOONSUN.SE, ORTBLOMMAN.COM, LISENORGANICS.COM