Fredag 22 Oktober 2021
 
 

Ny stjärna på jazzhimlen


Från samma sekund hon fick soulgudinnan Jennifer Hollidays skiva "Feel My Soul" i sin hand som barn var vägen självklar – hon var fast. Musiken är hennes syre.                                 Sedan tidiga barnsben tillbringade hon varje vaken timma efter skolan med att stå och sjunga till sina vinylplattor, omgiven av Anita Baker, George Benson, Patti Austin, Michael McDonald och många fler. De var hennes soulhjältar men framför allt hennes lärare.  

Anneli föddes i februari 1971. Hon växte upp på Tyresö. Flyttade som 17-åring in till Södermalm. Musik är och har alltid varit en vän och där hon funnit glädje och tröst. På många vis har den påverkat hennes liv. Hennes gymnasieval till Östra Real gjordes till exempel för att en av hennes dåvarande förebilder hade gått på den skolan: Mauro Scocco. 

Att upptäcka jazzen vid 22-årsålder var ett ytterst naturligt steg med soulen som grund. Vad det är som får dig älska jazzen. Är det vemodet? Det fria skapandet? De överraskande momenten? Eller är det utrymmet för varje persons enskilda uttryck? För Anneli är det precis allt det. Just därför kan hon sjunga en låt 500 gånger och fortfarande upptäcka den på nytt varje gång. Att stå på scen och omvälvas av ett solo som någon i bandet just gjort ger ett rus utan like – och så händer det igen, fast på ett annorlunda sätt. Annelis ögon glittrar när hon berättar.


London calling 

Efter år av allehanda "vanliga" jobb vid sidan av ett kämpande musikerliv i Stockholm köpte hon med drömmen i bagaget – en enkel biljett till London. Heaven! Hemma i Sverige hade Anneli funnits vid sin mammas sida sedan 1986 då hennes mamma fick en av flera hjärnblödningar. Hon blev förlamad och har behövt Anneli som funnits vid sin mammas sida hela tiden. Plötsligt öppnades en värld av ett ändlöst antal scener och tillfällen att sjunga, möten med likasinnade och en hel drös makalöst bra musiker. Allt detta gav blodad tand. Och att vara inkognito i ett främmande land gav henne modet att våga testa och möjligheten att fördjupa sitt musicerande.

Vistelsen i London mellan 2000-2004 var oerhört viktig . Där tog hon sina första vocal coaching. Under en två-årsperiod gick hon hos Mike Francis som höll till i Acton. Han jobbade med känslan i musiken. Hon skulle hela tiden uttrycka sig genom sången. Det som tidigare hade hållit Anneli tillbaka var hennes sårbarhet. Rädslan att göra fel.

–Det var tufft men han hjälpte mig igenom rädslan att misslyckas. Rädslan att göra bort mig. En väldigt lärorik tid och jag har utvecklats mycket sedan dess. 

Väl tillbaka i Sverige träffade hon basisten Lars Ekman på ett gig. Hon blev hänförd av hans själfulla spel och drömmen om att äntligen göra en egen platta föddes på allvar, med beslutsamhet. Tillsammans satte dom ihop en grupp fantastiska musiker och resultatet blev debutskivan ”Just in case” som släpptes 27 december 2009 på Stockholm Jazz Records. Ett medvetet mål var att göra en lättlyssnad jazzplatta för den breda publiken som andas flärd och elegans, men som ändå har attityd och nerv.

Anneli träffade sin Pelle för två och ett halv år sedan. Dom blev föräldrar till lille Lukas som kom till jorden 2 december 2009. 

Lyckligt nybliven mamma och med rosade recensioner i bakfickan kommer Anneli under våren att sjunga på diverse scener. Du kan till exempel höra henne på Casino Cosmopol i Stockholm, fre-sön under hela maj månad. 

Besök www.annelievaldson.com för ytterligare konsertdatum och ljudspår. 


                                            


Sju sköna med Anneli

 

Vad är skönhet för dig?

Ödmjukhet och empati hos en människa - det finns inget vackrare! Utstrålning! Glädje! Värme! Det optimala är när både in- och utsida är i harmoni. Men rent visuellt finns bara ett svar - Beauty is in the eye of the beholder.Vad är du mest stolt över?

 Kan bli galet lycklig över små saker, försöker vara fördomsfri så långt det går och älskar att älska. Rent utseendemässigt - mina läppar och ögon!Dina 5 favoritprodukter.

Make Up Store - Matt Foundation - täcker men blir inte en kaka, lyckas framhäva en naturlig look samtidigt som den förskönar.

 Paul Mitchell - Super Clean Spray - älskar doften av melon, en lätt hårspray som ändå håller volym och styling utan att frysa hela frisyren. 

MAC Pro Longlash Mascara Pitchblack - ger riktigt fylliga, långa fransar.

Biotherm Ansiktskräm - Biopur - världens bästa creme för blandhy, för första gången är min hy i balans - magic!                                                                            

Inliner Kajal Indian Black från Isadora - ALLTID rätt, dag som kväll!Var hittar du inspiration?

I det enkla klassiska, kombinationen av kaxigt och kvinnligt - Raw meets Feminine. Hos människor jag möter.  Tycker mycket om italiensk design.

 

Vilken skönhetsprodukt kan du absolut inte vara utan?

Min ansiktskräm från Biotherm - ett absolut måste.


BÄSTA köp.

Favorit i repris - min ansiktskräm från Biotherm.

 

Annelis sköna (vad du har i sminkväskan):

Matt Foundation från Make Up Store

Microshadow Vanilla från Make Up Store

Loose Powder från FACE

Blush-On Körsbär från FACE

Pro Longlash Mascara från MAC

Eye Shadow Embark Matte från MAC

Inliner Kajal Indian Black från Isadora

Lipgloss eller cerat i ändlösa antal - gillar naturliga läppar!

 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
26 September 2010 01:08
 

 
Bild: Janne Danielsson