Onsdag 23 Juni 2021
 
 

Doftstyrkor 

Hur ligger det till egentligen? Hur länge stannar dofterna du sätter på din hud. Bea förklarar hur de olika styrkorna i doft fungerar. Hur länge och varför. 
 

EdC/Eau de Cologne 

Den allra lättaste formen. Hållbarhet 2–3 timmar.

EdT/ Eau de Toilette 

Vanligaste varianten och kommer oftast i sprayform. Många låter sig luras av den lätta formen och sprayar därför alldeles för mycket. Koncentrationen av doften gör den väldigt flyktig, och därför måste man spraya på då och då. Hållbarhet 3–4 timmar.

EdP/Eau de Parfym 

Har en starkare koncentration. Sitter i längre än Eau de Toilette och är närmast parfymen i sin doft men inte lika ren. Hållbarhet 6–8 timmar.

Parfym. 

Doften i sin renaste form och den mest koncentrerade. Säljs i små exklusiva förpackningar om 7,5–15 mililiter. Det räcker med bara några få droppar väldoft. Parfym doftar av naturliga skäl mest till att börja med men planar ut efter ca 20 minuter och doftar därefter mjukare, renare och längre än till exempel en Eau deToilette. En parfym sätter man på sig hemma och man behöver inte bättra på under dagen eftersom den sitter i 8–12 timmar. En riktigt lyxig och exklusiv parfym kan sitta i ända upp till 24 timmar

 
Beatrice Renner
beatrice.renner@gazet.se
14 Januari 2010 23:21