Fredag 22 Oktober 2021
 
 
Behandlingsregister från A–Ö
Här kommer vi att fylla på efterhand det dyker upp nya tekniker. Ni får gärna hjälpa oss med tips så kommer vi att undersöka respektive tips och lägga till det i texten. 


Acne
Zeno
Zeno är en uppladdningsbar apparat för hemmabehandling av finnar. Den har en platt kontaktyta med en individanpassad värmenivå som når in i huden och skapar värmechocker. Värmechockerna skadar inte vanliga hudceller men dödar bakterien (Propione) som skapar akne.

iClear
iClear är ett intensivt och rent blåviolett ljus för behandling av akne. Den sänder ett kontinuerligt högintensivt ljus med en unik våglängd för att nå ända ner till propionebakterien i talgkörtlarna utan att skada den omgivande vävnaden.


Celluliter
LPG (Endermologie)
Välgörande djupmassage/bindvävsmassage som ökar blodcirkulation och syretillförseln till kroppens celler. Ökar lymfdräneringen och driver ut slaggprodukter, toxiner och överflödig vätska ur kroppen. Under behandlingen bär du en helkroppstrumpa.

AWT (Acustic Wave Therapy)
Chockvågsterapin AWT bryter sönder fettcellsbindningar med hjälp av tryckvågor och ger en lokal fettreduktion. Blodcirkulationen ökar markant, jämnar ut huden och gör den mer elastisk.


Hängande ögonlock

Fettdepåer
LPG (Endermologie)
Välgörande djupmassage/bindvävsmassage som ökar blodcirkulation och syretillförseln till kroppens celler. Ökar lymfdräneringen och driver ut slaggprodukter, toxiner och överflödig vätska ur kroppen. Under behandlingen bär du en helkroppstrumpa.

AWT (Acustic Wave Therapy)
Chockvågsterapin AWT bryter sönder fettcellsbindningar med hjälp av tryckvågor och ger en lokal fettreduktion. Blodcirkulationen ökar markant och jämnar ut huden som blir mjukare och mer elastisk.Rynkor / Insjunka kinder
Sculptra (Injicerbar poly-L-mjölksyra)
Stimulerar uppbyggnaden av kroppens eget kollagen. Används för att släta ut linjer och rynkor och återställa volymen i exempelvis kinder. Två till tre behandlingstillfällen kan behövas och resultatet håller i upp till två år.

Hyaluronsyra (till exempel Restylane och Teosyal)
Kroppens eget, icke-permanent material som sprutas in i huden för att fylla ut rynkor och veck eller forma ansiktskonturer.


Pigmentförändringar /Melasma
IPL (Photorejuvenation)
Intensiva ljuspulser som har en porsammandragande och kollagenstimulerande effekt utan att skada huden (utan sårbildning). Flera behandlingar behövs.Slapp hud 
(PL/ Photorejuvenation)
Intensiva ljuspulser som har en porsammandragande och kollagenstimulerande effekt utan att skada huden (utan sårbildning). Flera behandlingar behövs.

Skintightening (Nd: YAG-laser)
Denna behandling kan utföras med radiovågor eller laserljus av lång våglängd. Behandlingen når djupt ner i läderhuden, där kollagen och elastin finns. Laserljuset stimulerar specifika celler som medverkar i nybildningen av elastiska fibrer, värmen drar även ihop de befintliga elastiska trådarna som tänjs med åren.

Fyra behandlingar krävs med cirka tre till sex veckors mellanrum.

Thermage/Thermacool
Thermage är en behandling som med hjälp av radiovågor (RF) stimulerar kollagentrådarna och stramar upp huden. Till skillnad från laser passar den alla hudtyper och pigment.

Resultaten ses omedelbart och fortgår under sex månader beroende på hudkondition och ålder. En behandling räcker.

Fraxel (Re:pair)
En extremt effektiv laser som är det närmsta du kan komma ett ansiktslyft utan ett kirurgiskt ingrepp. Genom att laserstrålen perforerar huden och gör mikroskopiska hål tas helt enkelt gammal hud bort. Hålen som uppstår drar omedelbart ihop sig och inom 48 timmar är huden ”hel” igen. Konvalescensen innebär en social down time på fem till sju dagar. Kräver endast en behandling och utförs av en läkare.

Fraxel (Re:store)
Laserbehandling som verkar på kollagenstimuleringen genom att göra mikroskopiska behandlingspunkter som når djupt ner i huden där ny och frisk hud återskapas. Det här är en behandling som verkar på lång sikt och för att kunna uppnå bästa möjliga resultat görs behandlingen med fördel i kur. Behandlingen går att dela upp partiellt för att maximera åtkomsten på just dina önskvärda behandlingsområden, till exempel ögonpartiet eller kinder, decolletage och handrygg.Uttryckslinjer
Botox
Muskelavslappnande medel som injiceras direkt i ansiktsmusklerna för att släta ut huden. Ger inget permanent resultat.

Safetox
En apparat som fästs på pannan där den skickar elektroniska impulser till pannans muskler. För den som inte vill injiceras.


Ytliga blodkärl
PL Photorejuvenation
Intensiva ljuspulser som har en porsammandragande och kollagenstimulerande effekt utan att skada huden (utan sårbildning). Flera behandlingar behövs.Ärr
Fraxel Re:store
Laserbehandling som verkar på kollagenstimuleringen genom att göra mikroskopiska behandlingspunkter som når djupt ner i huden och där återskapas ny och frisk hud. Det här är en behandling som verkar på lång sikt och för att kunna uppnå bästa möjliga resultat görs behandlingen med fördel i kur. Behandlingen går att dela upp partiellt för att maximera åtkomsten på just dina önskvärda behandlingsområden, tex ögonpartiet eller kinder, decolletage och handrygg. 


Hjälp oss hålla listan uppdaterad genom att tipsa och berätta om behandlingar du gjort eller hört talas om. Berätta utförligt vad det är och hur det hjälpt. Maila till mia.hogfeldt@gazet.se
 
Ellen Franzen
ellen.franzen@gazet.se
02 Augusti 2010 08:02