Onsdag 23 Juni 2021
 
 
Sminkets historia

Smink har funnits i tusentals år. Fynd visar att redan år 3000 f.Kr. använde både män och kvinnor salvor och olika blandningar av lera för att framhäva sin skönhet och dölja rynkor. Dessa salvor och krämer skyddade även mot solen, eftersom det var finare att vara blek än solbränd. Många salvor innehöll giftiga ämnen som skulle göra huden vitare, till exempel bly och arsenik. Ögonen markerades med svart för att slippa insekter. Man trodde även att det skyddade mot ögonsjukdomar.


Kleopatra, drottning av Egypten

I Egypten på 2000 talet f.Kr. användes speciella sminkpinnar som doppades i kol eller sot blandat med olja och användes flera gånger under dagen. Ögonskuggor gjordes av oxiderad koppar som blir grön när den kommer i kontakt med fukt. Förmögna familjer hade slavar vars uppgift var att hålla efter ögonsminket.

Kleopatra är känd för sina markerade ögon. Kanske är det hon som har inspirerat Amy Winehouse!

Antikens Rom


Även i Romarriket höll sig de rika kvinnorna med en ”ornatrix”, dåtidens makeup-artist! Vid denna tid användes ögonsmink i svarta, blå och grå färger som importerades från Egypten. De använde en rest från tillverkningen av tjära som mascara, och för att färga ögonbrynen användes sot eller brända myrägg. Man kunde till och med sätta fast avryckta flugben om man hade tunna ögonbryn.


Brooke Shields är känd för sina buskiga ögonbryn. Men under senare år har hon börjat ansa.

Kamasutra, en sexualrådgivningsbok från 600-talets Indien

Även i Indien var det vanligt att sminka ögon och läppar. Boken Kamasutra tar upp många sätt för kvinnor och män att göra sig så attraktiva som möjligt, med hjälp av grönt ögonsmink, henna och parfymer. Man skulle färga tänder, hår och naglar. I Indien anses det fortfarande fint att ha en blek hud och Oriflame har en storsäljande produktserie där som utlovar en ljusare hud: Optimals White.

Här har vi ett fint exempel på hur händerna kan vara målade med henna. Komplett med lite sextips alá Kamasutra.


1300–1500-talet

Damerna skulle fortfarande vara bleka, ett tecken på att man var rik och slipper vara utomhus och arbeta. Håret blektes med lut och ögonbrynen plockades bort helt. Under 1500-talet var drottning Elizabeth I av England mycket engagerad i skönhetsidealen och kvinnorna fortsatte raka bort ögonbryn och det bleka håret. I pannan målades blå ådror, medan ögonen var osminkade.1600-talet

1600-talet var ett flärdfullt århundrade och alla sminkade sig, även en hel del män. Kläder, smycken, smink och parfym i överdåd visade att man tillhörde överklassen. Även skådespelare, som tidigare burit masker, började använda smink både på och utanför scenen vilket gjorde att sminket bredde ut sig i de flesta samhällsklasser. Mouchen, den svarta skönhetsfläcken, gjorde entré för att dölja en eventuell finne. Den kunde vara tillverkad i siden eller sammet och det var vanligt att den var hjärtformad eller såg ut som en stjärna.Cindy Crawford återinförde mouchen under 90-talet. Modedesignern Dita von Teese har också en.


1700-talet

Tiden före den franska revolutionen 1789 var, även den, prålig. Adeln och hovet frossade i smink och gråpudrade peruker. Ansiktet målades porslinsvitt med kraftigt rouge på kinden och svarta moucher var på modet. Sedan störtades det franska kungahuset med Marie Antoinette och det var slutet för sminket under det närmaste århundradet.


Originalet Marie Antoinette och Kirsten Dunst.


1800-talet

Det blev fint att vara renlig, klen och känslig. Borgerskapets damer skulle inte göra mycket mer än brodera och öva piano. Präktighet och renlighet var en dygd. Man tvättade sig med glycerin, sprit och rosenvatten. Skrubbade med havre- och mandelmjöl. Blekte med citronsaft, syra och filmjölk. De kvinnor som var lite mer robusta av naturen intog skadliga ämnen och solskydd för att uppnå den rätta, bleka looken.


Bilden är från filmen The Piano, 1993. Den lilla flickan är skådespelerskan Anna Paquin från succé-serien True Blood.


1900-tal

1908 öppnade Helena Rubinstein skönhetssalong i London.
De som använde smink mest vid den tidpunkten var skådespelare på teatern. De använde även smink privat och på så sätt spreds användningen bland kvinnor i alla sociala skikt. Ryska baletten som drog på Europaturné 1909 ökade användningen av kolpenna och ögonskugga, men det var bara i Frankrike som kvinnorna sminkade sig öppet, både den lättfotade och den verkliga damen. Vissa societetsdamer tatuerade in läppfärg, rosa rouge och mörkt bruna ögonbryn.

Under 20-talet började speglar och kameror serietillverkas och även stumfilmerna satte fokus på smink, dessa skådespelare var ju hårt sminkade för att synas på svartvit film. Ljust puder användes flitigt. I USA var det bra för en kvinna att sminka sig, det var ett smart karriärdrag när många kvinnor gav sig ut i arbetslivet. Mellan åren 1925 och 1930 fördubblades försäljningen av kosmetika.Vår egen Greta Garbo under 20-talet, en av tidernas största mode-ikon. En av få bilder av en lite äldre Greta, här 46 år.

1930-tal

På 30-talet återuppstod det naturliga skönhetsidealet och man skulle gärna visa att man hade råd och tid att sola. Coco Chanel var trendsättare och solbrännan blev modern igen. Brun-utan-sol produkter lanserades och användningen av rouge och läppstift ökade. Helena Rubinstein utvecklade solskyddskrämer. Glamouren var en motpol till den rådande ekonomiska depressionen. Mascara och kolpenna användes, ögonbrynen skulle vara tunna och höga. Läpparna målades med ett tjockt lager läppstift. Även naglarna målades förföriskt röda.


Mae West, som uttalade de klassiska orden; ”Too much of a good thing can be wonderful!” Undrar om det var läppstift hon menade? Gwen Stefani gillar också läppstift.


1940-talets skönhetsideal var naturligt, med extra allt

Foundation i en varm ton, gärna en nyans mörkare, som tonades ned med ett ljust puder. Rouge i en frisk rosa färg. Ögonskugga i grått eller brunt, en tunn eyeliner och svart eller brun mascara. Ögonbrynen var naturliga i en välvd båge. Munnen målades i alla röda nyanser, klarröda, rosaröda och orangeröda. Överläppen skulle gärna se fyllig ut och målades lite utanför läppkonturen. Nagellack var populärt i alla regnbågens färger. Skådespelerskor som Vivien Leigh, Ava Gardner, Rita Hayworth och Ingrid Bergman var idealet.Scarlett x2. Vackra Scarlett Johansen. Vivien Leigh som Scarlett O´Hara, i Borta med vinden som hon fick en Oscar för 1940.


1950-tal

Så kom då 50-talet och Hollywood svämmades över med vackra filmstjärnor som Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor, Grace Kelly, Audrey Hepburn och Sophia Loren för att nämna några. Makeupen var glamourös och eyelinern ligger i fokus. Pasteller gör entré, men rött är fortfarande hett till kvällen. Modehuset Dior lanserar sin första makeup produkt – ett matt läppstift.Marilyn Monroe (1926-1962), orginalet. Katherine Heigl kopierar.


1960–1970-talet

Unga flickor började använda skimrande läppstift i rosa och persikofärger. Tidningarna publicerade steb by step-tips och läpparna skulle först tonas ned med Max Factor Pancake makeup. Även naglarna målades med skimrande pasteller. Elizabeth Taylor gjorde succé på bioduken som Kleopatra och trenden med kraftigt målade ögon slog igenom. Ögonskugga i grönt eller blått och en svart eyeliner ingick i makeupkitet. Cosmetics by Mary Quant lanserade prisvärda makeup-produkter med innovativa skuggor och highlighters som var nytt för vanliga dödliga. Hon inkluderade även penslar och borstar samt instruktioner för hur man skuggade fram kindbenen likt Twiggys.Modeller som Jean Shrimpton och Twiggy prydde omslagen på de stora modetidningarna.


1970-talets naturliga look

Nu var det plötsligt omodernt med både eyeliner och markerade ögonbryn. Man kunde tona ner ögonbrynen med lite skimrande flytande ögonskugga och foundation behövde inte mattas ned med puder utan det var att föredra ett lite mer halvtäckande resultat. Långa ögonfransar var på modet och frisyren som gällde var Farrah Fawsett´s ”vinge” som krävde en hel del arbete med fön, locktång eller värmespolar. Filmen Charlie´s Änglar inspirerade till detta naturliga mode. Det man dock inte får glömma bort är att i början av 70-talet gjorde David Bowie succé som Ziggy Stardust och Glamrocken föddes. Han klädde sig i klänning och sminkade sig kraftigt. Även punken föddes under detta årtionde med sina extrema uttryck både inom makeup och frisyrer.
Farrah Fawcett (1947-2009) med sin berömda frisyr. David Bowie aka Ziggy Stardust.


Det glada 1980-talet

Dallas och Dynastin gjorde tv-historia under 1980-talet och alla ville se ut som Pam, Lucy, Krystle och Alexis. Det var mycket av allt. Pengar, makt, intriger, kärlek, smink och hårmousse. Solbrännan var åter modern och många timmar spenderades i solariet. Brunkrämen, brunkrämen! Alla hade den, vid käklinjen övergick hudtonen i en blek vit nyans. Den röda jackan matchades gärna med ett riktigt rött, glänsande läppstift. Det var under detta årtionde som färgad zinkpasta var coolt i skidbacken och ögonen kunde målas i flera olika färger, rosa, blått och- gult samtidigt. Spretluggen och pudelpermanent var inne. Vi touperade och vi sprayade.Donnorna i Dallas & Madonna. 80-talet när det var som bäst

The 1990´s

Grunge var inne. Man skulle inte bry sej lika mycket om hur man såg ut. Supermodellerna som nu gjorde entré, klädde sig i rutiga flanellskjortor och grova kängor när de inte stod på catwalken eller framför kameran. Foundations blir blekare för varje år som går och är heltäckande igen. Läpplinjen fylls i med en brunröd nyans, och lite concealer läggs mitt på läppen för att förstärka intrycket av fylliga läppar. Yves St Laurent introducerar Touche Éclat. Melrose Place och 90210 är populära tv-serier, tillsammans med Vänner, och sätter trenderna.


90-talet summeras supermodeller och Vänner.

 
Carina Nilsson
carina.nilsson@gazet.se
09 Maj 2010 21:58