Lördag 23 Oktober 2021
 
 

Fredrik Stambro
                                         make-up artist


Inspirerad av sin gamla mellanstadielärare drog gällivaregrabben via Göteborg till Stockholm. I dagsläget arbetar han i New York, kör inga speciella huskurer och är glad för sitt norrländska lugn.


Barndomstaden Gällivare lämnade han för att läsa konst på Folkhögskola i Luleå. Där upptäckte han fotografi och kände ett kall att få vara en del av bilden. Mode och filmstjärnor inspirerade honom och det gjorde även en vän som utbildade sig till make-up artist i London. Fredrik gick en liknande utbildning i Göteborg.
Men i sverige är det i Stockholm det händer , så han packade väskorna och flyttade till huvudstaden. Väl här kände han att han behövde komplettera med en frisörutbildning för att kunna konkurrera i en hård bransch. Efter tre år bar det frukt och han vann den åtråvärda ELLE-plaketten och det öppnade nya dörrar och världen där ute väntade på honom.
- Det gick snabbt för mig att slå igenom. Jag är fantastiskt duktig och noggrann. Jag har även stenkoll på modet och det är viktigt".

Fredrik har arbetat helt och fullt som stylist i åtta år och har sedan över ett år haft New York som bas. Fredrik reser extremt mycket i sitt arbete och det är väl den minst roliga delen av jobbet. Det är stressigt och krävs ett kallt huvud för att snabbt kunna leverera och förverkliga fotografens och kundens vision.
- Mitt norrländska lugn är till stor fördel detta yrket. Drömjobb för italienska Vogue har han gjort flera ggr. Numéro, Velvet, ELLE är andra magasin som anlitar Fredrik.
- Folk gillar uppenbarligen det jag gör för det har ju gått bra.Favoritprodukter:
Har många olika, till exempel, La Prairies underlagscremer cirka 1390 kr, en liten ögonfransböjare från Japan, Touche Eclat cirka 395 kr är en concealer från YSL , Fuktighetscremen Embryolisse från Franska Apoteket.

Bästa huskuren:
Har inga särskilda huskurer.

I sminkväskan:
I min stora necessär, min jobbväska har jag allt och lite till. I min egen har jag tandborste, tandkräm, deo, parfym, shampo och duschcreme.

Jag kan inte vara utan:
Jag klarar mig inte utan mina händer såklart. (Red. Fredrik arbetar mycket med sina fingrar istället för med verktyg.)

Vad jag älskar med jobbet:
Jag älskar alla resor och människor inom jobbet.

Mindre kul:
Blir det för mycket resor är det den biten av jobbet jag tycker mindre om.

Första jobbet:
Det första jobbet jag kommer ihåg att jag gjorde var för Älvsereds katalog. En resa till Gotland, vi reste runt hela ön, det var sååå vackert, med den gamla skolans mannekänger. Jag var yngst av alla. Fotografen och assistenen gillade att dricka öl... ha ha!

Värsta sminkminnet:
Har inga jätte hemska beautyminnen för egen del, men jag tänker på mellanstadietiden då alla sminkade sig fem nyanser för mörkt med en markant linje vid käklinjen.

Inspirerande under hösten:
Trenden jag tycker är mest inspirerande för hösten är Marc Jakobs galna åttiotals make-up av Francois Nars. Och så gillar jag Louis Vuittons 60-tals inspirerade frisyrer.

Förebild:
Någon som gjorde stort intryck på mig make-up mässigt är min gamla mellanstadielärare Christina Grönberg, hon var alltid så snyggt sminkad, välstylad och matchad


 
 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
02 Augusti 2010 07:58
 

 
Bild: TUSH