Tisdag 30 November 2021
 
 

Vill bli mig själv igen

Sitter och mår kasst, mitt självförtroende sjunker djupare för varje dag.
Jag har lagt på mig femton kilo sedan jag blev tillsammans med min man för tio år sedan. Har fött tre barn. Känner mig inte alls piffig trots att jag inte ens är 28 år. Försöker gå ner i vikt men det går inte, jag står helt still. Pga för mkt stress säger läkarna. Jag mår så dåligt av att se ut så här. Försöker sminka mig men blir aldrig nöjd, älskar riktigt sotade ögon men huden över ögonlocken hänger ner så det är svårt med ett bra långvarigt resultat. Har kräm under men det hjälper inte. Är för feg för att testa andra färger
hur ska jag piffa till mig? Hittar aldrig snygga kläder. Kör på samma gamla hela tiden. Lägger hellre pengarna på grejer till barnen och hemmet fast dom egentligen inte behöver någonting. Hur ska jag gör för att orka och hinna fixa till mig?
Vet att utseendet är inte allt men när det påverkar ens inre så påverkar det även ens kärleksliv
Hjälp!!!


Svar:


Detta låter inte kul. Verkar som om du kommit in i en negativ nedåtgående spiral. Min första reflektion är; hur är din relation med din man? Kommunicerar ni överhuvudtaget?  Upplever du att han älskar dig ovillkorligt? Ser han dig? Hur får han dig att känna dig i din roll som kvinna? När sa ni senast att ni älskade varandra? Har ni regelbunden fysisk kontakt?


Det är lättare att fokusera på vikt och utseende istället för att ta tag i grundproblematiken som till exempel en stagnerad relation där man sedan länge har slutat att tala med varandra. Det spelar ingen roll hur mycket du än skulle tappa i kilon om problemet är er samvaro så kommer du även i en slankare kropp inte att må bra. Då hittar du någon annan "deffekt" som måste justeras.


Min andra frågeställning är; hur ser ditt yrkesliv ut? Får intrycket av att du är hemmafru. Har du en privat roll/funktion utöver din roll som trebarnsmamma och fru? Gör du någonting för dig själv som när dina intressen? Eller tillbringar du din tid med att alltid försöka att tillfredställa andra? 


För mig så låter det som att du har tappat bort dig själv och dina egna behov. Lägg smink och shopping åt sidan tillsvidare. Fundera istället på vad du vill med ditt liv i stort? Anser du att du har ett funktionellt och kvalikativt liv långsiktigt? Har du en självklar roll någonstans, oberoende av familjen, där du får komma fram som person och känna dig behövd? När skrattade du senast? Hur ofta unnar du dig att göra något för enbart ditt nöjes skull?


Gör en lista där du skriver ner dina långsiktiga mål. Efter det så planerar en "action plan"- en massa mindre delmål för hur du ska gå till väga för att nå de stora huvudmålen. Vad vill du ändra på, vad vill du behålla i ditt liv? 


Gör något trevligt för dig själv och unna dig "egen tid" som att till exempel gå en make-up kurs. Ta hjälp av Viktväktarna med dina överskottskilon och låt dig entusiameras och sporras av den gemenskap du möter där. Föreslå en weekend tillsammans med din man, bara ni två utan barnen. Försök att hitta tillbaka till det ni en gång blev förälskade i och uppmuntra de sidorna att ta plats igen.

 
Lycka till. 


 
Kristina Pettersson
kristina.pettersson@gazet.se
18 Mars 2010 20:01