Lördag 23 Oktober 2021
 
 


Jag har under alla år saknat tips för mörkhyade både när det gäller smink, produkter, hårvård och frisyrer. Var kan man hitta smink för mörkhyade och finns det något speciellt vi ska tänka på när vi lägger makeup? Finns det speciella produkter för afrohår och var kan man isåfall hitta dem? Det skulle vara väldigt uppskattat med lite tips och inspiration när det gäller smink och frisyrer, båda till fest och vardag.

Vänligen 
Maria


Hej Maria! Tyvärr kan det vara lite svårare att hitta makeup för mörkhyade, men det finns faktiskt en del att välja på nuförtiden. Make Up Store har till exempel foundation och concealer i mörkare färger, och även märket MAC har smink för mörkhyade. MAC finns på Åhléns och NK i Stockholm, och går annars även att beställa på internet. Mist Stockholm, Face Stockholm, i.d, och The body shop är andra märken som har smink för mörkhyade. Sacha cosmetics är ett nytt märke som säljs genom Zuzy Beauty som finns på webben och i Skärholmens centrum i Stockholm, även dom har ett mycket stort utbud av make up för mörkhyade kvinnor och asiater. Afrostore är en ny webbutik som bland annat säljer välkända make up-märken för mörkhyade kvinnor. 

För att makeupen ska bli snygg kan man till exempel ta en orange ögonskugga eller rouge och borsta på lätt i hela ansiktet efter att man lagt basen. Ibland kan annars en mörk hy se lite grå ut när den är sminkad, och den orangea färgen neutraliserar alltså detta. 
Många mörkhyade har mörka läppar också, för att färgen ska komma till sin rätt i så fall kan man lägga en vanlig, ljus concealer på läpparna innan läppstiftet. 
När det gäller ögonskuggor är det bara att prova sig fram, och när det gäller rouge bör man inte ta en färg som är ljusare än sin egen hudton.

När det gäller hår finns det en bra salong i Stockholm som heter Blacknuss. Där kan du få en hel del hjälp och tips, kanske även kan göra en av deras behandlingar för just afrohår. Salonger för afrohår finns även runtom i resten av Sverige, sök på internet för att hitta den som är närmast dig. Där brukar de även ha produkter för just den hårtypen. Märket Toni & Guy har har annars också en liten serie med afroprodukter.

Sen kan man alltid kika i olika tidningar. Black Beauty (& hair) till exempel som finns att köpa hos välsorterade pressagenter, kan även beställas på internet.

Hoppas du blev hjälpt av tipsen, var inte rädd för att prova dig fram och experimentera med färger och frisyrer! :)

av: Emilie Mitrasinovic 
Mia Högfeldt
mia.hogfeldt@gazet.se
19 Oktober 2010 01:03