Tisdag 30 November 2021
 
 
Drömhud


Hur väljer jag en foundation som passar mig?


Tänk först efter hur din hy är; torr, normal, fet? Sedan på hur mycket du vill att din foundation ska täcka. Har du till exempel en hel del röda partier i ansiktet, behöver du kanske en mediumtäckande make up creme. När det gäller plitor eller andra mindre märken, är det bättre att satsa på en tunnare foundation, om hyn är fin i övrigt och istället punkttäcka dessa med concealer. Sök efter en färg som är så nära din egen hudton som möjligt. Se till att ljuset är bra, pröva längs käklinjen samt vid näsan. Smälter färgen samman med din hud och inte syns har du hittat rätt. Är du osäker, be om ett prov. Kom ihåg att en foundation är till för att jämna ut din hudton, inte göra dig brunare.

Hur hittar jag rätt concealer?

Första frågan du måste besvara är om du vill täcka mörka ringar under ögonen eller plitor och finnar. Huden under ögonen är tunn och känslig och det är inte bra att använda en för torr concealer där. För att täcka den blåa tonen i de mörka ringarna passar det bäst om concealern går lite åt det aprikosa hållet. 

Lite färglära: 

Blått och orange är komplementfärger, vilket innebär att de bredvid varandra förstärker varandra, (tänk dig en orange stol i ett blåmålat rum, så förstår du vad jag menar) ovanpå varandra tar de ut varandra. 
Samma gäller för att täcka det röda i plitorna, använd en concealer som går åt det gula hållet (med dragning åt grönt nästan). Grönt och rött är nämligen komplementfärger.

Under ögonen kan din concealer vara cirka en nyans ljusare än din hudton, det ger ett fräscht intryck. På plitor ska den smälta in i din hudton, annars får du små ljusa fläckar i ansiktet.
 
Kristina Pettersson
kristina.pettersson@gazet.se
03 December 2009 16:36