Lördag 23 Oktober 2021
 
Ecohair -en upplevelse för sig
 
Kan man färga håret helt ekologiskt och hur blir resultatet? Gazet.se testar en helt ekologisk salong, mitt på Kungsholmen i Stockholm.
 
På den helt ekologiska salongen Ecohair, tänder frisör Irene levande ljus. Utanför Södra Agnegatan 28 börjar Kungsholmen vakna till liv. Irene däremot, har redan hunnit förbereda ekologisk utrensande lera, hårfärg.  Sätta på en tvättmaskin och sätta på ekologisk örtthé. Det luktar ljuvligt.
 
- Varsågod och sitt ned här, vi ska packa in ditt hår i ekologisk vulkanlera, som rensar ut alla kemikalier du fått från hårprodukter, förklarar Irene. ” Vi använder den alltid innan första infärgningen för att neutralisera hårbotten, hårsäckar och hårstrån. För alla dessa kemikalier som finns i hårvårds- och skönhetsprodukter, förstör inte bara miljön, de förstår faktiskt håret. Exempelvis silikon, som gör ditt hår glansigt, skadar hårstrukturen.
 
Vulkanleran masseras in och efter ungefär tjugo minuter sköljs den bort, jag får en hårbottenmassage och det är dags för färgen. Eftersom jag har ett typiskt skandinaviskt tunt hår, som jag sedan borttagning av extensions i vintras fick en klassisk pageklippning och färgning i chokladbrun nyans. Och eftersom jag supertrivts i detta bestämmer vi oss för att toppa håret, klippa upp något i nacken och fortsätta färga in en chokladbrun nyans. Men den här gången med växtfärg. Om det nu går.
- Då alla våra färger är gjorda på finmalda örter och växter kan infärgningen se olika ut i olika hår, forsätter Irene förklara. Växtfärg är inte heller lika långvarig, men fungerar istället skonsamt mot hårbotten och hårsäckar och du kommer att känna skillnad i hårkvaliteten som blir fantastisk”.
 
Bland annat används finmald azalea, rabarber, kastanj, hibiskus, krapprot. Pulver som vägs upp och som går utmärkt att köpa med sig från salongen för hemfärgning. Men det är inte enbart infärgningen som andas eko och är miljöriktigt. Ecohairs hela filosofi är, att förutom att skapa vackra och fantastiska hår, utföra ett miljöarbete genom att undvika de kemikalier som har en negativ påverkan på människan. Något som genomgående återlevs i salongen.
 
- Alla produkter här är noggrannt utvalda, vi går igenom och tittar på alla innehållsförteckningar för även om vissa produkter utger sig för att vara eko – så har vi upptäckt att de ändå ibland innehåller någon farlig kemikalier. Förutom schampo, balsam, inpackningar, färg och stylingprodukter  bjuder vi självklart på ekologisk kaffe och thé.
 
Och hur blev då resultatet? Efter en timmes infärgning med handuk över huvudet och med avkopplande läsning i kuddrummet och ett hårstärkande örtthé, var det dags att se färgen. Vi valde att endast färga utväxten för att få en jämnare brun färg, vilket visade sig vara ett mycket bra val. Färgen skiftar något i rött och gav en härligt fyllig nyans samtidigt som den verkligen lugnat mitt hårbotten.
 

Och klippningen? En snygg och stilren klassisk page med något uppklippt nacke för att ge volym och stuns. Produkterna  Ecohair arbetar med är La Cordier, John Masters’ Organics och Dermanord. Vid konsultation väljs produkter efter hårbotten, hårtyp och hårfärg.

Mer info om Ecohair hittar ni på www.ecohair.se

 


 
 
 
 
Tanja Andersson
tanja.andersson@gazet.se
02 Augusti 2010 07:56