Lördag 23 Oktober 2021
 
 
Ekologiska Macarons

Ingen har väl missat dessa gudomliga små franska bakverken, som det senaste året prytt allt från omslag till att bli en given accessoar på fabulösa bjudningar. Gazet gör dem så klart på ekologiska råvaror.
 
Macarons, eller Makrons som de kallas på svenska har förgyllt fikastunder och efterrättsbord sedan mitten av 1800-talet och blev internationellt kända tack vare pariskonditoriet Ladurée som under 1930-talet tog hjälp av kända konditorn Pierre Hermé som laborerade fram en rad glada färger och smaker.
 
Förutom att dessa marängbiskvier är vackra att titta på är de inte alls så svåra att göra själv.
Det som gör dem extra spännande är att de går att variera i oändlighet och är lika goda att avnjuta själv som att ge bort i present. Receptet nedan kanske ser krångligt ut, men det är inte alls svårt och när du väl gjort makronerna en gång, ja sedan är det inga svårigheter alls att göra dem om och om igen.
 
Detta behöver du:
En godistermometer, en köksvåg, tre skålar, en stavmixer, en hushållsvåg, en elvisp, en spritspåse och ca 2 timmar av din tid!
 
Till marängen:
120g äggvitor uppdelat i två skålar, 35 g socker, 150g florsocker, 150g fint malen mandel, 50g vatten till sockerlag, 150g socker till sockerlag. Alla ingredienser ekologiska så klart! Det går också utmärkt att byta ut skållade mandeln mot 150g fin mandelmassa (50% mandel 50% socker).
 

Så här gör du:

 1. Skålla ekomandeln och torka, mal den fint sedan med mixerstav eller i mixer.  När detta är klart silar du bort alla stora bitar och blandar mandeln med florsockret i en bunke.
 2. Sätt ugnen på 160grader (125 i varmluft)
 3. Vispa upp 60g äggvita (dvs hälften av äggvitorna) i en bunke till ett mjukt skum, tillsätt 35 g socker under tiden du vispar till en marängsmet.
 4. Blanda sockerlagen i kastrull, dvs 150g socker med 50g vatten låt koka upp till termometern säger 118grader.
 5. Vispa i sockerlagen på lågt varvtal i marängsmeten, men gör detta snabbt så att inte sockerlagen stelnar.
 6. Fortsätt vispa marängsmeten i ca 10-15 minuter så att den blir glansig.
 7. Nu tar du resterande äggvitan, dvs 60g och rör ned i mandel-florsocker-blandningen. Här kan du också droppa i ev. karamellfärg. Du kan välja på gul, grön, röd eller kanske med några teskedar kakao för chokladsmak.
 8. Vänd försiktigt mandelblandningen i marängen med slickepott. Smeten skall vara trögflytande.
 9. Sedan spritsar du ut runda klickar med spritser på plåt med bakplåtspapper. Blir det toppar på rundlingarna skakar du plåten mot bordet några gånger så slätar de ut sig.
 10. Låt rundlingarna stå på plåten i ca 30 min innan gräddning.
 11. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min övervaka då alla ugnar är olika.
 12. Fyll med valfri frosting – klart!

Har du färdigblandad mandelmassa gör du så här:

 1. Hälften av äggvitan arbetar du ihop med mandelmassan och har sedan har du i florsockret.
 2. Vispa andra äggvitan fluffig med socker och gör marängen enligt ovan.
 3. Sedan vänder du ned mandelmassasmeten försiktigt med marängen, nu kan du droppa i ev. färg.
 4. Spritsa ut på plåt och låt stå i ca 30 min.
 5. Grädda enligt ovan.

Förslag fyllning:

Chokladkräm. 35 g smör, 200g mörk choklad 1 dl vispgrädde. Hacka chokladen och lägg dem tillsmmans med gräden i en katrull. Värm till chokladen smält och rör i då smöret. Låt svalna och fyll macarons.

Citronkräm: 100g vit choklad, 30g florsocker, rivet skal från en citron. Smält chokladen i vattenbad och blanda med florsocker och citronskalet. Låt svalna av och fyll macarons.

Bärkräm: 125g vit choklad, 0,5dl bär av valfri sort, 2 msk vispgrädde. Hacka chokladen och häll i kastrull med vispgrädde och bären koka upp låt svalna. Fyll macarons. 
 
Tanja Andersson
tanja.andersson@gazet.se
24 Januari 2011 20:29