Lördag 23 Oktober 2021
 
 
Lånegarderoben öppnar permanent i Midsommarkransen.
 
Tänk att få välja och vraka plagg efter humör och tillfälle. Och när du tröttnat på dem lämna tillbaka dem som en lånad bok. Exakt så fungerar Lånegarderoben, som nu flyttat hemifrån, klippt sig och skaffat ett eget plejs. Ett riktigt drömställe - med rätt att låna ut!
 
Coco Chanel lär ha sagt att "kläder är till för att avnjutas som ett årgångsvin" och visst finns det en härligt pirrig tjusning med att få åla in sig i en vintageklänning som både har en historia och en själ. Lånegarderoben eller klädbiblioteket som tidigare gjorde gästspel på Kulturhuset, har bokstavligen tagit vara på citatet och öppnade i september upp dörrarna till sin permanenta lånegarderob på Svandammsvägen 10 i Midsommarkransen.
 
-  Vår idé är att man istället för att köpa nya kläder när suget för ny outfit kommer smygandes, så lånar man plagg precis som på biblioteket, förklarar Lina Lundin, en av initiativtagarna till Lånegarderoben. Kläder som är tillverkade har redan förbrukat energi och resurser, vilket blir ett hållbara och roligare alternativ. Och garderoben, den kan man ju på så här sätt uppdatera konstant.
 
Den ljusa källarlokalen är till bredden fylld med kläder för dam, herr, barn och accessoarer som smycken, hattar, väskor med mera. Förutom riktigt läckra vintagefynd har också en hel del nya plagg skänkts från designers såsom Ekovarhuset, Julian Red, Lovisa Burfitt, Stadsmissionens Remake, Dream and Awake, Myrorna, Goodness, Gemenskap Grön, Lager 157, Uma Bazaar, Zion Clothing, Tailor Store, Assymetri, Bengalisk Sjal, Revery, Slowmotion, TeklaU, Tinnit och Indiska, som sponsrade ett tidigare event på Kulturhuset.
 
- Du kan låna 1-3 klädesplagg åt gången i max 3 veckor. Tvättråd medföljer vid varje lån för att undvika tvättmissöden, avslutar Lina Lundin.

Lånegarderoben är en ideell verksamhet. Bakom idén står kulturföreningen KREATIVET som i februari gästade Kulturhuset tillsammans med föreningen Medveten Konsumtion. En väldigt lyckad helg resulterade i 400-500 utlånade plagg till 150 låntagare. Att bli låntagare kostar mellan 9 sept - 30 sept till och med april 2011 kostar 500 kronor.
 
Mer info hittar du på www.lanegarderoben.se
 
Tanja Andersson
tanja.andersson@gazet.se
26 September 2010 01:08